С наближаването на зимата, идва и сезонът на киселото зеле. Кой не обича да си хапва сарми, зеле със свинско или туршия през студените зимни вечери? Няма по-вкусно обаче домашното зеле и точно поради тази причина много български семейства си го приготвят у дома, но ето кога трябва да го сложим да ферментира, за да се получи навреме.
Най-доброто време да сложим киселото зеле
Според специалисти зелето трябва да бъде приготвено и сложено за ферментация в началото на ноември и не по-късно от 20-ти, за да можем да го сложим на коледната трапеза. Това е важно, защото, ако му е студено, няма да ферментира, а ако му е твърде топло, няма да се получи добре. Не забравяйте, след като го подредите в бидона и го залеете със саламура, да го затиснете с нещо, за да не изплуват зелките нагоре.
Кое зеле е подходящо?
Оказва се, че не всеки сорт зеле е подходящо за ферментация. Ако искате накрая да получите вкусен резултат, избирайте късни сортове, като зелките, които стават най-добре са твърди и стегнати. Що се отнася до саламурата от сол и вода, всеки я приготвя според вкуса си, но експертите казват, че най-добрата пропорция е 40 гр. едра сол на 1 кг зеле.
Вижте още: Тайните за хрупкаво и вкусно кисело зеле
Има ли ползи за здравето?
Киселото зеле има множество ползи за здравето, а освен това то е и много ниско на калории, което е страхотна новина за онези, от вас, които спазват някакъв хранителен режим.
- Богато е на витамини
- Съдържа пробиотични бактерии
- Повишава имунната система
- Подобрява храносмилането