Макар и по-характерен за средиземноморската кухня, патладжанът, познат още и като син домат, има своето запазено място и на българската трапеза. Едно от най-важните му и любими превъплъщения е популярната разядка кьопоолу.
Необходими продукти:
2 патладжана
4 чушки
1 домат
4 скилидки чесън
3 супени лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
Класическият начин за приготвяне на кьопоолу е да изпечете патладжана, чушките и домата на жар. Безспорно така то става най-вкусно. Но за жалост малко от нас имат тази възможност. Затова не е фатално да ги изпечете във фурна. Сложете ги в тава и ги печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, като след като се изпекат от едната страна, ги обърнете, за да се изпекат и от другата.
След като изпечете зеленчуците, ги почистете от люспите и дръжките. Нарежете ги на едри парчета и заедно с почистените скилидки чесън, още докато са топли, ги счукайте в дървено хаванче до получаване на каша. Добавете 1/2 чаена лъжица сол и 2 супени лъжици олио/зехтин и разбъркайте добре, за да може кьопоолуто да се овкуси добре.
Ако нямате дървено хаванче, няма проблем да приготвите кьопоолуто и като нарежете печените зеленчуци и чесъна на много дребни парченца и след това овкусите.
Източник: supichka.com