Баба Гануш


Баба Гануш
Снимка: lety-culinaryadventure.blogspot.com

Баба Гануш е много лесна и вкусна разядка. Тя може да се прави целогодишно, ако през сезона (късното лято и есента) се замразят във фризера изпечени и обелени патладжани.

Необходими продукти:

3 големи патладжана

2 с.л. сусамов тахан (от светлия)

сока на половин лимон (или добавете малко повече – опитвайте на вкус)

1-2 скилидки чесън (зависи колко са големи)

2 щипки млян кимион

1-2 щипки черен пипер

сол на вкус

зехтин екстра върджин

около 1 с. л. ситно нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

Патладжаните се набождат на няколко места с вилица. Изпичат се във фурната и се обелват.

Слагат се в купа и се мачкат с вилица, докато станат на пюре с груба консистенция. Ако използвате кухненски робот или блендер, ще се смелят прекалено гладко и ситно, а идеята на салатата е текстурата да е по-груба.

В купичка сложете сусамовия тахан, прибавете 1-2 с.л. вода и бъркайте докато получите консистенцията на гъст сос, прибавете го към патладжаните заедно с 2 с.л. зехтин, счукания в хаванче чесън, черния пипер, кимиона, сол на вкус и лимоновия сок. Разбъркайте докато съставките се комбинират много добре. Опитайте и ако е нужно можете да добавите още лимонов сок. Общото количество на лимоновия сок зависи от големината на лимона и това колко кисел е той. Понякога е достатъчно сока на половин лимон, а понякога малко повече.

Изсипете в съда в който ще сервирате. Поръсете отгоре с 1-2 с.л. зехтин и със ситно нарязания магданоз.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама