Една рецепта от тефтера на баба, която ще се хареса както на децата, така на и възрастните.
Необходими продукти:
450 гр брашно
250 гр захар
120 мл вода
150 гр мед
1 яйце
1 с.л. олио
1 ч.л. сода
щипка амонячна сода
1 пакетче ванилена захар
за глазурата:
100 гр пудра захар
30 мл вода
Начин на приготвяне:
В купа сипваме захарта, заливаме с гореща вода, разбъркваме, докато се стопи и бързо прибавяме меда, разбитото яйце, олиото и двете соди. Ароматизираме с ванилията. Добавяме по малко брашното и месим, докато получим гладко и стегнато тесто.
Разточваме го на кора с дебелина около 5 мм и изрязваме фигурки по желание. Намазваме тавичка за печене с олио и поръсваме с брашно. Нареждаме сладките и ги слагаме да се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна. Готовите меденки трябва да имат шуплеста повърхност. Оставяме ги да изстинат и през това време приготвяме глазурата от пудрата захар и водата. Варим на бавен огън и внимаваме да не стане много гъста. Нанасяме глазурата върху меденките и оставяме да изсъхнат.