Целувката е една ефирна класика на сладкарската сцена. В по-западния свят тя е известна като меренг. До началото на 19 век целувките са се оформяли просто с лъжица. Днешната си най-разпространена форма те дължат на френския готвач Антоан Карем, а целувченото "тесто" е в основата на известни десерти като торта Павлова, италианските бисквитки Амарети и френските макарони.
Необходими продукти:
150 гр захар
2 белтъка
3-4 капки лимонов сок
1 пакетче ванилия
1/2 ч.л. сос тартар
сладкарска боя (пожелание)
Начин на приготвяне:
Отделете внимателно белтъците от жълтъците. Разбийте на сняг белтъците (с миксер или в кухненски робот). Добавете лимоновия сок.
Прибавяйте по малко захарта, в която сте сипали ванилията и соса тартар.
Бъркайте, докато получите гъста, лека и твърда пяна.
Разделете пяната в купички и оцветете с малко боя за храна.
Пуснете фурната да се загрява на 90°С. Пригответе си тава и я покрийте с хартия за печене.
Извадете пош и му сложете избрания от вас накрайник – например широка звезда.
Пресипете единия цвят пяна в поша и оформете малки целувки, като оставяте разстояние между тях. Повторете и с останалите цветове.
Пъхнете тавата във фурната. Оставете целувките да изсъхнат вътре за около 4 часа. Изключете печката и оставете за още 10 минути вътре. Извадете тавата и изчакайте до пълно изстиване, преди да отлепите целувките от хартията.
Източник: harryandlexy.com