Докато все още сме в сезона на ягодите, днес ще ви предложим страхотна и лесна рецепта да запечатате вкуса на любимия плод за студените месеци.
Продукти:
1,5 кг пресни български ягоди
1 кг желираща захар
сокът от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Отстранете дръжките на ягодите и ги измийте. Нарежете ги на четвъртинки. Най-дребните запазете цели.
Сложете ги в загрята тенджера, заедно с лимоновия сок и захарта и разбъркайте добре.
Изчакайте да кипне, след това малко намалете. Гответе без капак. През цялото време бъркайте и с лъжица отстранявайте розовата пяна от повърхността. Варете конфитюра 6-8 минути. Направете тест за готовност, като капнете капка върху студена чиния и проверите дали се разтича или втвърдява. Ако се втвърдява, значи е готов.
Налейте конфитюра още горещ в бурканчета.
Завинтете капачките и ги обърнете на обратно. Оставете ги сами да пукнат и да се вакуумират. Когато изстинат, са напълно готови.
Източник: vkusnoteka.bg