Ароматно и вкусно лятно ястие, което ще ви стане любимо. Можете да го направите с пържени патладжaни, което ще направи вкуса още по-интензивен, или да ги гриловате.
Необходими продукти:
4 броя големи патладжани
зехтин
сол
продукти за доматения сос:
1 малка глава лук
2 големи скилидки чесън
30 мл зехтин
1 кафена чаша бяло вино
600 мл доматен сос
1/2 ч.л. сух риган
връзка пресен босилек
черен пипер
сол
300 гр моцарела, 2 броя
150-200 гр пармезан
2 с.л. галета
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете патладжаните на фини филии. Поръсете ги със сол и полейте със струя зехтин. Гриловайте ги на оребрен тиган.
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете със зехтин и малко вода, до омекване. Добавете бялото вино, доматения сос и подправките. Оставете да поври около 15 минути, докато се редуцира и сгъсти. На финала добавете нарязан, пресен босилек.
В купа смесете настъргано сирене пармезан и 2 с.л. галета. Подгответе си и двете топки моцарела.
Сглобяване на Пармиджаната:
Загрейте фурната на 200 градуса.
На дъното на форма за печене сложете малко от доматения сос. Подредете ред гриловани патладжани. Отгоре накъсайте малко сирене моцарела и поръсете обилно с пармезан.
Полейте отново с доматен сос и повторете с нов ред патладжани.
Отново накъсайте моцарела и поръсете пармезан. След това полейте с доматен сос. По същия начин редувайте продуктите до изчерпване и завършете с доматен сос и обилно настърган пармезан за финал.
Печете на силно загрята фурна 20-25 минути.
Източник: vkusnoteka.bg