С всяка хапка усещането се засилва и насладата за сетивата е все по-голяма. Представете си ухание на джинджифил, канела, ванилия, масло, круши и лимонова кора. Фантазия!
Необходими продукти:
Продукти за блата (35x25 см):
3 яйца
1/4 ч.ч. кафява захар
1/4 ч.ч. мед
1 с.л. стопено масло
1/4 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. канела
щипка сол
1 ванилия
продукти за крема:
100 мл сладкарска сметана
1/2 ч.ч. захар
кората от 1 лимон
250 мл сирене Маскарпоне
1 ванилия
продукти за крушите:
2 броя големи круши
2 с.л. захар
30 г масло
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил
1 ванилия
зърна нар за украса
по желание канела
Начин на приготвяне:
Покрийте тава с размери 35 x 25 см с хартия за печене.
Отделете жълтъците от белтъците в две купи. Жълтъците сложете в по-голямата. Разбийте ги, заедно с кафявата захар, меда и стопеното масло до пухкав крем. Добавете и ванилията.
В другата купа разбийте белтъците на твърда пяна. Внимателно добавете захарта и разбийте, до пълното й поемане. Добавете белтъците в крема от жълтъци и внимателно ги разбъркайте с шпатула, като се стараете да запазите неговата въздушност. Смесете брашното, бакпулвера, джинджифила, канелата и солта и ги пресейте в сместа. Разбъркайте нежно с шпатула, така че сместа да поеме брашното.
Разпределете сместа равномерно в тавата. Печете блата до готовност (проверете с клечка) около 10-11 минути.
Охладете го. Уверете се, че лесно се отлепя от тефлоновото килимче.
Измерете ширината на блата и я разпределете на три равни части. Отрежете три равни по ширина ленти.
В купа разбийте сметаната на сняг, заедно със захарта. Добавете сиренето Маскарпоне и хубаво разбийте. Овкусете с ванилия и лимонова кора.
Нарежете крушите на кубчета. Сложете ги в малка тенджерка на котлона, добавете захарта, маслото и подправките и ги задушете до омекване и изпаряване на водата.
Сложете една от лентите, обърната на обратно в продълговат поднос. Намажете я обилно с крем. Разпределете 1/3 от крушите върху крема. Покрийте с втория блат. Намажете го с крем и разпределете круши. Покрийте го с третата лента. Измажете целия десерт с крем. Украсете с останалите круши и зрънца нар. По желание поръсете през цедка с канела.
Охладете и поднесете нарязано на парчета.
Източник: vkusnoteka.bg