Обикновено не сме свикнали да слагаме ракия в десертите си, но днес ще ви представим точно такава рецепта.
Необходими продукти:
за тестото:
250 грама брашно
125 грама масло
100 грама захар
1 яйце
щипка ванилия и щипка сол
за пълнежа:
600 грама круши
100 гр захар
40 гр царевично нишесте
25 мл ракия
желатин за сладкиши
пудра захар
Начин на приготвяне:
Смесете размекнатото масло със захарта, после добавете щипка сол, яйцето и постепенно пресятото брашно. Месете, докато получите хомогенно тесто. Увийте го в прозрачно дoмакинско фолио и го оставете в хладилника за поне един час.
Обелете крушите, отстранете сърцевината и ги нарежете на кубчета със страни около 1 см. Напръскайте ги с ракията и ги оставете да поемат аромата поне за 10 минути. Разстелете три четвърти от тестото, разточено до 3 мм дебелина, във форма за торта с диаметър 20 см.
В купичка смесете захарта и нишестето и ги добавете към крушите. Поставете върху основата от тесто пълнежа от круши и покрийте с останалото тесто, нарязано на лентички, като направите решетка.
Изпечете тартата на 180 градуса за около 35 минути.
Извадете я от фурната и я оставете да изстине напълно, преди да я извадите от формата.
Поръсете с пудра захар и изсипете върху крушите между тестените лентички по малко желатин за сладкиши.
От книгата "Тарти. 50 лесни рецепти", изд. Academia Barilla