Предлагаме ви една много интересна рецепта за десерт за любителите на шамфъстък.
Необходими продукти за сладкиша с шамфъстък:
1 чаша суров и обелен шамфъстък
1 чаша пудра захар
4 големи яйца
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
½ чаена лъжичка бакпулвер
щипка сол
за шоколадовия ганаш:
1 чаша чипс от черен шоколад
½ чаша готварска сметана
1 супена лъжица масло
Вижте още: Здравословно тирамису с оризовки (ВИДЕО)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 175°C. Покрийте дъното на кръгла форма за торта с хартия за печене. В кухненски робот пасирайте шамфъстъците, докато станат фино смлени.
В голяма купа комбинирайте смлените шамфъстъци и пудрата захар. Добавете яйцата, екстракта от ванилия, бакпулвера и щипка сол. Разбъркайте, докато всичко се смеси добре и стане гладко.
Изсипете тестото в подготвената форма за торта. Печете около 25-30 минути или докато клечка за зъби, забодена в центъра, излезе чиста. Оставете сладкиша да се охлади във формата за 10 минути, след което го прехвърлете върху решетка, за да се охлади напълно.
Приготвяне на ганаша: В малка тенджера загрейте сметаната на среден огън, докато започне да къкри. Свалете от котлона и добавете парченцата шоколад и маслото. Разбъркайте, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка.
След като сладкишът се охлади, изсипете шоколадовия ганаш отгоре, като го оставите да се стича отстрани. Оставете ганаша да стегне малко преди да нарежете.