В сезона на черешите ви черпим с този пай. Приготвянето му е изключително лесно и просто няма какво да му се обърка
Необходими продукти:
200 гр брашно
125 гр масло
75 гр смлени бадеми
40 гр захар
1 яйце
2 с.л. прясно мляко
Продукти за черешовата плънка:
350 гр череши
100 гр захар
1 с.л. нишесте
сокът на един лимон
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в голяма купа. Добавете захарта и смлените бадеми.
Нарежете маслото на кубчета и ги прибавете.
С дървена бъркалка разбъркайте съставките, така че да се получат маслени трохи.
Добавете яйцето и с ръце омесете меко тесто. Разделете тестото за пая на две топки и ги увийте в стреч фолио. Сплескайте ги малко и приберете в хладилника за половин час. През това време направете плънката.
Приготвяне на черешовата плънка:
Изчистете черешите от костилките и ги сложете в средно голяма тенджера.
Прибавете всички останали продукти.
Загрейте котлона на умерена температура и непрекъснато разбърквайте черешите, за да не загорят. След около 15 минути, когато течността се е поизпарила и черешите са омекнали, отстранете от котлона.
Сглобяване на черешовия пай:
Загрейте фурната на 180°C с вентилатор.
Намазнете форма за печене на пай.
Вземете половината от тестото и го разточете до желаната от вас дебелина. Недейте да го разточвате прекалено тънко, защото ще омекне от черешовата плънка. След това го поставете във формата за печене и натиснете по ръбовете.
Сипете черешовата плънка отгоре и я разстелете равномерно навсякъде.
Разточете другата половина на тестото и покрийте пая като с пръсти леко натискате по ръба, така че да залепне хубаво. Ако пък искате, можете да нарежете разточеното тесто на ленти и да ги преплетете.
С четка намажете тестото с прясното мляко.
Печете около 25 минути, до получаването на хубав златист цвят.
Източник: harryandlexy.com