Купа с кремообразно ризото може да бъде толкова успокояваща и вкусна, че няма начин да пропуснете вечерята.
Продукти:
2 с.л. зехтин
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 1/2 c. ориз арборио
250мл сухо бяло вино
сол
черен пипер
250-300гр пуешка шунка
2 чаши царевица от консерва
200 грама настърган чедър/пармезан
пресен чесън за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрейте мазнината в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука и чесъна и гответе, като бъркате от време на време, докато омекнат. Добавете ориза и бъркайте, докато стане прозрачен, около 3-4 минути. Добавете чаша вода и изчакайте да поеме. След това изсипете виното и гответе, като разбърквате от време на време, докато течността се абсорбира. Подправете със сол и черен пипер.
Добавете царевицата и шунката. Свалете от котлона и разбъркайте сиренето, докато се разтопи. Нарежете пресния чесън.