Ако ви се хапват вкусни питки за закуска или като допълнение към някое ястие, опитайте тази рецепта.
Необходими продукти за пухкавите хлебчета:
1 чаша плюс 2 супени лъжици топла вода (не вряща гореща – топла)
1/3 чаша зехтин
2 супени лъжици активна суха мая
1/4 чаша гранулирана бяла захар
1 чаена лъжичка сол
1 яйце
3 1/2 чаши брашно за хляб (универсално също ще работи)
Вижте още: Лесна рецепта за питки със сирене
Начин на приготвяне:
В купа смесете топлата вода, зехтина, маята и захарта. Оставете да престои 10-15 минути, за да шупне.
Добавете 2 чаши от брашното, солта и яйцето в сместа с маята. Разбъркайте с миксер с приставка за тесто. Прибавете брашното постепенно. Отново разбъркайте, трябва да се получи мека топка. Оформете на 12 равни топки и поставете върху тава, покрита в хартия за печене. Оставете тестото да си почине 10 минути, докато загреете фурната до 200 градуса. Печете в продължение на 10 минути или докато повърхността стане златисто кафява. Отстранете от печката и намажете питките с краве масло.