Това е онзи "мързелив щрудел" с ябълки, известен от нашето детство,познат на всеки от нас. Не е с впечатляваща външност, но е много вкусен.
Необходими продукти:
1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша пшеничен грис
1 чаена чаша захар
1 пакетче бакпулвер
1 кг ябълки - препоръчвам кисели - например Грени Смит.
1 чаена чаша растително масло
1 кафена чашка счукани орехи, по желание
1 супена лъжица канела или по-малко
Начин на приготвяне:
Тавата се намазва с малко от олиото. Фурната се загрява на 170 С. Първите 4 съставки се размесват добре. Половината от тази смес се поръсва в тавата. За да е по-равномерно, хванете тавата с две ръце и леко друснете водоравно - все едно сеете със сито. Настърганите ябълки се объркат с канелата и орехите, ако сме решили да слагаме, и се разпределят се върху сместа. Най-отгоре се покрива с втората половина от сухата смес. Полейте с олиото с помощта на лъжичка. Загладете, ако е необходимо, и печете докато порозовее. Около 20 минути. Охладете и нарежете на квадрати. Поднесете по желание с бита сметана.
Източник: vkusnosbety.blogspot.bg