След чая, греяното вино е най-подходящата напитка за консумация през зимата, особено в празничния коледен сезон. С ухание на плодове и канела, то създава празнично настроение.
Необходими продукти за ароматно греяно вино:
сухо червено вино - 1 бутилка от 750 мл
вода - 750 мл
ябълки - 2 бр.
портокали - 2 бр.
мед - 200 гр
черен чай - 1 супена лъжица
чай от хибискус - 1 супена лъжица
канела - 1 пръчка
карамфил - 3 бр.
настъргано индийско орехче - 1 щипка
анасон - на вкус
кардамон - също на вкус
корен от джинджифил - според вкусовите предпочитания
Етапи в изпълнението на рецептата:
Изсипете водата в тенджера и я оставете да заври. Измийте плодовете и ги нарежете на филийки.
Добавете всички подправки във врящата вода (не използвайте смлени подправки, в противен случай напитката ще бъде мътна).
Добавете и чая. Оставете течността да къкри 1 минута.
Прибавете и виното към течността в тенджерата.
Добавете нарязаните плодове и меда. Разбъркайте всичко добре. Загрейте, но не оставяйте виното да кипне. Отстранете го от огъня.
Греяното вино е готово. Сервирайте го топло и консумирайте преди да се охлади.
Напитката е идеално допълнение към предястия със сирене, картофи, плодови салати, сушени плодове и ядки.