Свинското месо е ценен протеин. Предлага се в различни форми, с почти безкрайни начини за приготвяне. Помислете за печени филета, котлети на скара, бавно задушено свинско месо, пушени ребра, хрупкав бекон и списъкът може да продължи. То е сред най-предпочитаните меса за консумиране, но много хора допускат някои грешки при готвене, които могат да навредят на вкуса му.
1. Избирате грешното парче месо
В края на краищата не всяко свинско месо е създадено еднакво. Различните разфасовки трябва да се приготвят и готвят по различен начин. Например, ако приготвяте дърпано свинско месо, ще искате свинско парче, което е голямо и покрито с много мазнина, като свинска плешка. Мазнината в такава разфасовка ще запази месото ви влажно и крехко по време на продължителния процес на готвене.
Още: Каква е разликата между свинско бонфиле и контрафиле?
Ако желаете супер сочна свинска пържола, която е изпечена до съвършенство отвън, трябва да изберете разфасовка с кост. Тази кост ще помогне за регулиране на вътрешната температура и ще предотврати преваряването, докато някои се кълнат, че тя също така придава изключително важен вкус на крайния котлет.
И разбира се, също така е важно да обърнете внимание на качеството на месото, което купувате.
2. Подценявате овкусяването
Без значение с какъв вид протеин готвите, подправянето на месото е почти общоприето правило. Свинското не е по-различно. Старателното подправяне на вашето свинско месо не само ще означава максимален вкус във всяка хапка, но може да помогне за създаването на хрупкава, възхитителна текстура отвън, когато се готви на висока температура. Най-малкото не пестете солта и черния пипер, независимо с какъв вид свинско месо работите.
Още: Така ще премахнете неприятната миризма от свинското месо
Това е особено вярно, когато готвите по-постни разфасовки от свинско месо, като филе. Те могат да бъдат безвкусни, ако са недостатъчно подправени, така че наистина заложете на сол и черен пипер, преди да започнете процеса на готвене. Когато подправките се смесят с топената мазнина и запърженото месо по време на процеса на готвене, резултатите са възхитителни.
Втриванията с подправки винаги са добра идея, ако питате нас, внасяйки още повече вкус от несъмнено простото дуо сол и черен пипер. Особено ако предпочитате ребърца на барбекю или цяло свинско печено, бъдете щедри с подправки и аромати, за да създадете дълбоки вкусове. Може също да помислите за накисване на вашето парче свинско в солена саламура преди готвене, за да придадете допълнителен вкус. И не забравяйте силата на марината.
3. Изрязване на мазнината от парчетата свинско месо
Освен ако не разполагате с най-чистата част от прасето, повечето добри разфасовки свинско ще имат поне малко мазнина по краищата или дори ще бъдат мраморизирани навсякъде. Това е хубаво нещо, което придава богатство и вкус на крайния продукт. Със сигурност не правите услуга на свинското месо, като го отрязвате преди готвене. Мазнината добавя много вкус, като същевременно поддържа месото влажно по време на готвене. Тази мазнина е особено важна за сочните свински пържоли. Ако се притеснявате за мазнината по здравословни причини, тогава я отрежете, след като месото е сготвено, точно преди сервиране.
Още: Топла марината за свинско, която задължително трябва да опитате
4. Слагате свинското месо направо от хладилника във фурната
Въпреки че е важно суровото свинско месо — или всякакъв вид месо — да не се оставя извън хладилника твърде дълго, също така не е добра идея да слагате студено свинско направо върху горещия тиган или във фурната. Това е така, защото външността по-бързо ще се сготви, преди вътрешността да е готова. Това може да доведе до месо, което е твърде овъглено отвън, докато вътрешността е едва готова.
Ключът е да се постигне баланс. Най-добре да оставите месото си да се темперира – което означава да достигне стайна температура – дори и само за малко. Темперирането всъщност може да помогне на месото да остане по-сочно, като същевременно му позволява да се готви по-равномерно. И не е нужно да стои дълго. Дори само времето, което ви е необходимо, за да нарежете някои зеленчуци, ще има значение.