Никулден наближава и ако вече се чудите как да приготвите шарана, предлагаме 3 лесни рецепти.
Печен шаран с картофи
Ако не се любител на шарана с доматен сос, тази рецепта със сигурност ще ви допадне. Необходимите съставки за нея са:
1 шаран
1/2 лимон
1 морков
700 грама картофи
3 глави лук
3 с.л. майонеза
сол, черен пипер, подправки
Начин на приготвяне:
Направете напречни разрези върху почистения шаран.
Овкусете го със сол, червен пипер и подправки по желание. Поръсете с лимонов сок и след това го намажете щедро с майонеза. Оставете рибата с тази марина за 1 час в хладилника.
След това поставете лимонови резенчета в напречните разрези. Нарежете морковите на ивици. Обелете картофите и ги нарежете, след което прибавете сол и желаните подправки към тях.
Поставете лука, нарязан на пръстени, върху хартия за печене, след което сложете рибата отгоре. Прибавете картофите и морковите. Покрийте тавата с фолио и печете на 200 градуса за половин час и още половин час без фолиото.
Шаран с доматен сос
1 шаран
1 буркан доматен сос
1 глава лук
1 морков
олио, сол и подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Овкусете почистения шаран. Сложете го в тава и прибавете олиото към него. Нарежете зеленчуците и ги прибавете към рибата. Добавете доматения сос. Върху шарана поставете няколко резенчета лимон. Сложете фолио върху тавата и печете до готовност във фурна, загрята на 200 градуса.
Пълнен шаран
1 шаран
200 грама орехи
3 бр домати
150 грама гъби
4 глави лук
пресни девесил, копър, магданоз
черен пипер
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от изпълнението на тази рецепта включва подготовката на плънката от единия домат, лука и гъбите и орехите. Продуктите се задушават за 5 минути в сгорещена мазнина.
С тази плънка се пълни предварително почистения шаран, след което коремът му се зашива или се затваря с клечки за зъби.
Останалите домати се задушават заедно с лука. Тази смес се изсипва до шарана. Добавят се 2 чаши и половина вода и дафинов лист. Пече се 70-80 минути във фурна, предварително загрята на 180 градуса.