3 вкусни и лесни рецепти за шаран на фурна


3 вкусни и лесни рецепти за шаран на фурна
Снимка: iStock/Guliver

Никулден наближава и ако вече се чудите как да приготвите шарана, предлагаме 3 лесни рецепти.

Печен шаран с картофи

Ако не се любител на шарана с доматен сос, тази рецепта със сигурност ще ви допадне. Необходимите съставки за нея са:

1 шаран

1/2 лимон

1 морков

700 грама картофи

3 глави лук

3 с.л. майонеза

сол, черен пипер, подправки

Начин на приготвяне:

Направете напречни разрези върху почистения шаран.

Овкусете го със сол, червен пипер и подправки по желание. Поръсете с лимонов сок и след това го намажете щедро с майонеза. Оставете рибата с тази марина за 1 час в хладилника.

След това поставете лимонови резенчета в напречните разрези. Нарежете морковите на ивици. Обелете картофите и ги нарежете, след което прибавете сол и желаните подправки към тях.

Поставете лука, нарязан на пръстени, върху хартия за печене, след което сложете рибата отгоре. Прибавете картофите и морковите. Покрийте тавата с фолио и печете на 200 градуса за половин час и още половин час без фолиото.

Шаран с доматен сос

1 шаран

1 буркан доматен сос

1 глава лук

1 морков

олио, сол и подправки на вкус

Начин на приготвяне:

Овкусете почистения шаран. Сложете го в тава и прибавете олиото към него. Нарежете зеленчуците и ги прибавете към рибата. Добавете доматения сос. Върху шарана поставете няколко резенчета лимон. Сложете фолио върху тавата и печете до готовност във фурна, загрята на 200 градуса.

Пълнен шаран

1 шаран

200 грама орехи

3 бр домати 

150 грама гъби 

4 глави лук 

пресни девесил, копър, магданоз

черен пипер

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от изпълнението на тази рецепта включва подготовката на плънката от единия домат, лука и гъбите и орехите. Продуктите се задушават за 5 минути в сгорещена мазнина.

С тази плънка се пълни предварително почистения шаран, след което коремът му се зашива или се затваря с клечки за зъби.

Останалите домати се задушават заедно с лука. Тази смес се изсипва до шарана. Добавят се 2 чаши и половина вода и дафинов лист. Пече се 70-80 минути във фурна, предварително загрята на 180 градуса.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама