Необходими продукти:
1 шаран (около 1,5 кг)
7-8 с.л. брашно за овалване
2 щипки червен пипер
сол
За доматения сос:
1 буркан и половина домати (консерва, а ако са пресни - да са настъргани)
100 мл бяло вино (може и червено)
1 голяма глава лук
4-5 скилидки чесън
1 морков
1 чушка (ако имате)
1 с.л. захар (или повече, ако доматите са много кисели)
резен целина
1 ч.л. червен пипер
риган
черен пипер
Начин на приготвяне:
Шаранът се почиства хубаво, измива се, нарязва се и се посолява. Оставя се поне за час. Брашното за овалване се смесва с червения пипер. Парчетата риба се овалват в тази смес и се пържат в малко мазнина за по минутка от всяка страна.
Лукът, морковите, чушките, чесънът и целината се нарязват на ситно. Слагат се да се пържат в мазнината от шарана. След като омекнат, се прибавя червения пипер и се излива виното. Като поври минутка-две, се изливат и доматите. Оставя се да ври на тих огън около 15 минути. Добавят се риган и черен пипер на вкус. Доматеният сос се изсипва в тавата, в която ще се пече шаранът и отгоре се подреждат парчетата риба. Ястието се пече на 200 градуса докато сосът заври, след това фурната се намалява на 180 и се пече до апетитен загар на рибата.