Ако тази година сте боядисали повече яйца за Великден, ето 3 рецепти, за които можете да ги използвате.
Пълнени яйца с крем сирене
Необходими продукти:
6 сварени яйца
200 грама крем сирене
1 стрък пресен лук
1/2 чаена лъжица черен пипер
Начин на приготвяне:
Обелвате яйцата, нарязвате на две половини и отделяте жълтъците.
С помощта на пасатор или кухненски робот пасирате крем сиренето, жълтъците, пресния лук и черния пипер до получаване на мус. Идва ред да напълните белтъците. Може да ползвате шприц, както са напълнени яйцата на снимките, или ако нямате под ръка може да ги напълните с помощта на чаена лъжица.
Готовите пълнени яйца с крем сирене може да украсите с любимите си пресни подправки. Може да ползвате магданоз, копър, а защо не и розмарин, както са приготвени пълнените яйца на снимките.
Идея: Тък като плънката вероятно ще бъде в повече, особено ако жълтъците са по-малки и дупките в жълтиците, с които се слага плънката също са малки, може да използвате останалата плънка като украса за вашата зелена салата. Освен това, плънката е много подходяща за мазане на препечени филийки, а ако добавите и резен пресен домат ще получите много свежи сандвичи.
Пастет от варени яйца с пресни подправки
Необходими продукти:
3 сварени яйца
100 грама извара
1 стрък пресен лук
1 супена лъжица краве масло
5 стръка целина
5 стръка магданоз
3 стръка джоджен
1/2 кафена лъжица черен пипер
1/2 чаена лъжица сол
Начин на приготвяне:
Обелвате яйцата и измивате подправките. Измивате и лука и изрязвате бялата част, за пастета ползвате само перата. Може да замените подправките с други пресни подправки например копър, прясна мащерка, пресен риган.
Изсипвате всички съставки в блендер или кухненски робот и пасирате до получаване на еднородна смес. Преди сервиране може да поръсите яйчения пастет със ситно нарязан пресен лук или ситно нарязани подправки.
Салата с варени яйца, червено цвекло и майонеза
Необходими продукти:
6 сварени яйца
1 глава червено цвекло, сварено
4 броя кисели краставички
100 грама шунка
6 супени лъжици майонеза
1 супена лъжица горчица
1/3 чаена лъжица черен пипер
1 супена лъжица лимонов сок
Начин на приготвяне:
Имайте предвид, че яйцата трябва да са добре сварени. Червеното цвекло трябва да е сварено до степен, че при пробождане с вилица тя да може да влезе в дълбочина. Обелете яйцата и червеното цвекло.
В купа поставете нарязаното на кубчета червено цвекло, както и нарязаните на кубчета яйца, кисели краставички и шунка. Поръсете със сол, черния пипер и лимоновия сок и разбъркайте, след което добавете майонезата и горчицата и отново разбъркайте.
Сервирайте салатата със сухари или препечени филийки.
Източник: supichka.com