Ако обичате тутманик, днес ви предлагаме 3 варианта как да го приготвите.
Тутманик с кисело мляко
Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно
5 яйца
150 мл олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
200 гр сирене
30 гр краве масло
Начин на приготвяне:
Разбиваме 4 яйца и прибавяме мазнината, киселото мляко, в което сме разтворили содата, и натрошеното сирене. Постепенно при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Трябва да получим тесто, гъсто като за кекс. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена тавичка и поръсваме отгоре с последното разбито яйце. Печем тутманика в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-35 минути. Проверява се с клечка за зъби дали е изпечен. Ако клечката излиза суха, значи е готов. След като го извадите и докато е още горещ, го намажете отгоре с краве масло.
Тутманик на бурми
Необходими продукти:
500 гр брашно
150 гр свинска мас
50 гр краве масло
200 гр сирене
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1/2 ч.л. захар
20 гр мая
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Стриваме маята със захарта и я разтваряме в прясното мляко. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Заместваме тесто и го оставяме да втаса. Разделяме втасалото тесто на 6 топки. Разтегляме ги на питки, които потапяме в разтопената мазнина (смес от маста и маслото). Слагаме три от питките върху обилно намаслена повърхност и поръсваме отгоре със смес от натрошеното сирене и разбитите яйца. След това навиваме корите на руло и го нарязваме на парчета с дължина 5 см. Нареждаме парчетата вертикално в намаслена тавичка. По същия начин правим руло от останалите питки, нарязваме го и подреждаме парчетата в тавичка. Оставяме тутманика да втаса. След това го намазваме с останалата мазнина и разбитото яйце и го изпичаме в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35-40 минути.
Мързелив тутманик
Необходими продукти:
5 яйца
6 с.л. брашно
60 гр краве масло
200 гр сирене
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
От яйцата, брашното, захарта, солта и хладка вода замесваме меко тесто. Разделяме го на две части. Разтопяваме маслото в тавичката. Овалваме едната топка в него и я оставяме настрана. Разтегляме другата топка на кора и покриваме с нея дъното на тавичката. Поръсваме я с натрошеното сирене. Разтегляме отделената топка на кора и я разстиламе върху сиренето. Печем тутманика в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-35 минути, докато стане златист. Преди поднасяне го нарязваме на ромбове или квадрати.