Рецептата не е сложна за изпълнение, а е невероятно вкусна.
Необходими продукти:
270 мл прясно мляко
60 гр масло (разтопено, но не горещо)
9 гр. сол (1 1/2 ч.л. от мерителните на хлебопекарната)
26 гр захар (2 с.л. от мерителните на хлебопекарната)
1 яйце (средна големина), леко разбито с вилица
15 гр прясна мая за хляб
около 500 гр бяло брашно
за плънката:
около 2-3 с.л. разтопено масло
натрошено сирене (около 100 -150 гр)
настърган кашкавал (около 100-120 гр),
белтъка на 1 яйце
за намазване отгоре:
жълтъка на 1 яйце + 1 с.л. вода
риган или шарена сол - за поръсване (по желание)
Начин на приготвяне:
Затоплете леко (до телесна температура) половината от млякото. Сложете в купичка 1 с.л. брашно, прибавете с бъркане затопленото мляко, добавете маята и разбъркайте, за да се разтвори. Накрая сложете и щипка от захарта и отново разбъркайте. Покрийте купичката с фолио за свежо съхранение и оставете маята да се активира (да шупне).
Пресейте брашното и солта в купа, направете кладенче, изсипете разбитото с вилица яйце, млякото, разтопеното масло, захарта и шупналата мая. Бъркайте отначало с дървена лъжица, после пренесете върху плота и доомесете.
На мен лично, обаче, ми е по-удобен друг начин – активирам маята по описания начин, изсипвам в купа течните съставки, захарта и шупналата мая и после започвам върху тях да пресявам брашното, като бъркам с дървена лъжица. Когато тестото започне да се събира на топка около лъжицата, пренасям на набрашнен плот и доомесвам.
Който и от двата начина да се избере, целта ви е да получите меко и еластично тесто. Оставете го да почине за 10 минути, след което е готово за работа.
След като сте замесили меко и еластично тесто, разточете го върху набрашнена повърхност на приблизително правоъгълен лист с дебелина около 3 мм. Намажете го с разтопеното масло.
Сложете в купичка натрошено сирене, настърган кашкавал, прибавете белтъка на 1 яйце и разбъркайте плънката добре. Поръсете с нея разточения лист. Завийте тестото на стегнато руло, откъм широката част на правоъгълника. Притиснете го леко и го дооформете с ръце - трябва да сте получили дълго руло с диаметър около 6-7 см. С остър нож нарежете рулото на шайби с дебелина около 3 см. Получените охлювчета подредете върху тавата от фурната, застлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Покрийте ги (аз използвам за целта друг лист хартия за печене) и оставете на топло да втасат.
След като втасат, намажете охлювчетата с разбития с 1 с.л. вода жълтък. Ако желаете, поръсете ги със сух риган или със шарена сол (на снимките, моите питки са поръсени със сух риган). Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна, докато бухнат и станат тъмно златисти или докато дървено шишче боднато в питките излезе без полепнали трохи.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg