Има ли десерт, който непременно свързвате с идващите коледни празници? Тиквеникът, разбира се! Той е обичан от всички, а освен това е и традиционно блюдо от трапезата за Бъдни вечер. Ето защо днес ще ви представим няколко апетитни рецепти за тиквеник, с които да поглезите семейството си.
Класически тиквеник с готови кори
Необходими съставки:
Кори за баница - 1 пакет
Тиква - 1 кг
Орехи - 200 г
Олио - 1 ч.ч.
Захар - 250 г
Канела - 1 ч.л. на прах
Ванилия - 2 пакетчета
Начин на приготвяне:
Почистете тиквата от семките и кората, а след това настържете на едро ренде. В дълбок и широк тиган в половината олио се задушете тиквата, бъркайки периодично, докато омекне. Отстранете от котлона и добавете захарта, канелата, ванилиите и едро счуканите орехови ядки.
Взимайте по две кори и ги намажете с олио. След това сложете от плънката върху корите и навийте. Прехвърлете в предварително намаслена тавичка.
Тиквеникът се пече в предварително загрята на 170-180 градуса за 40-45 минути, докато се позачерви. След като извадите от фурната, напръскайте с малко студена вода и завийте с кърпа.
Сиропиран тиквеник
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
олио за намазване
1-1,5 кг тиква
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.ч. захар
3 ч.л. канела
1 пак. ванилия на прах
200 мл олио
За сиропа:
1 ч.ч. захар
1 пак. ванилия на прах
Начин на приготвяне:
Пригответе плънката, режейки тиквата на парчета и почиствайки старателно. Настържете и я запържете в част от сгорещеното олио на средната степен на котлона, като постоянно разбърквате, за да не залепне. Добавете на части цялото количество мазнина, като изчаквате тиквата да промени цвета си и да омекне.
Прибавете предварително нарязаните на парченца орехи. Разбърквайте, а в самия край добавете захарта. Поръсете с канела и ванилия и махнете от котлона.
Вземаме 2 листа точени кори. Нанесете от плънката до средата на листа, завийте на руло и поставете в леко намаслена тава. Подредете всички рула и сложете в предварително загрята фурна. Печете на 200 градуса през първите 5 мин, а след това за 30 минути на 160 градуса.
Пригответе сиропа. Загрейте 1 ч.ч. вода и изсипете захарта. Варете 3 минути, като периодично разбърквате. В самия край поръсете с ванилия. Оставете сиропа да се охлади. Напръскайте горещия тиквеник с охладения сироп и завийте с кърпа. Оставете да поседи поне една вечер така.
Тиквеник с дюли
Необходими продукти:
Кори за баница - 1 пакет
Тиква - 2 средно големи парчета
Дюли - 2 бр.
Захар - 1 ч.ч.
Канела - 1 пакетче
сол - щипка
Бучка масло
Олио
Орехи - 3 с.л.
Начин на приготвяне:
Настържете на едро ренде тиквата и дюлите, поръсете с щипка сол и разбъркайте. Оставете ги така за около 10 минути след което изстискайте сока, който са си пуснали. Поръсете със захарта,канелата и орехите. Разтопете маслото и смесете със олиото, разпънете корите и намажете с мазнината, а отгоре сложете по 1-2 с.л. от сместа от тиква и дюли. Навийте на руло, като хващате по две кори, подредете ги в тава, която сте намазали с малко олио и брашно. Най-отгоре леко напръскайте с масло и мъничко от сместа. Печете в загрята фурна до хубав златист цвят.