В сезона на тиквата ви представяме няколко страшно вкусни рецепти с дъх на есен. Сигурни сме, че сте наясно с всички здравословни ползи от този зеленчук - витамин А, витамин С и почти всички витамини от група В. Дори тиквата да не е сред любимците ви в есенния арсенал, сигурни сме, че тези идеи ще ви допаднат!
Кебап в тиква
Необходими продукти:
тиква - 1 малка
месо по избор - около 500гр
лук - 3 глави
гъби - 300 грама
дафинов лист - 4 броя
червено вино - ½ ч.ч.
Начин на приготвяне:
Почиствате кухата част на тиквата от семките. Нарежете лука на полумесеци, а месото на хапки. Може да ползвате всякакво месо - свинско, пилешко, телешко. Измийте гъбите и ги нарежете на едри парчета.
В дълбок тиган или тенджера загрейте ½ кафена чаша олио и изсипете лука. След това добавете месото и гъбите и бъркайте около 5 минути, след което добавете виното и малко сол. Оставете да ври, докато виното се изпари.
Напълнете кебапа в тиквата, добавяйки и дафиновите листа. Ако ползвате тиква “цигулка” покрийте отвора с алуминиево фолио, а ако ползвате кръгла тиква сложете отгоре “капачето” на тиквата. Поставете в тава и сипете 2 чаени чаши вода. Печете пълнената тиква в кебап в предварително загрята на 200 градуса фурна за час и половина.
Медени мъфини с тиква
Необходими съставки:
тиква - 300 грама
Яйца - 2 броя
Олио- 1/2 чаена чаша
Мед - 1/2 чаена чаша
Брашно - 2 чаени чаши
Орехи - 30 грама
Стафиди - 30 грама
Бакпулвер - 2 чаени лъжици
Ванилии - 2 броя
Канела - 1/2 чаена лъжица
Начин на приготвяне:
Почистете парчетата тиква и ги сложете в тенджера с около 1 чаена чаша вода и варете докато тиквата е напълно сварена и е станала съвсем мека. Отцедете добре от водата, тъй като в противен случай мъфините няма да могат да се изпекат добре и ще останат кашкави. Сварената тиква настържете или пюрирайте.
С миксер разбийте добре яйцата и олиото в голяма купа. Добавете разтопения мед и разбийте отново. Пресейте брашното със сито. Добавете към него бакпулвера, канелата , ванилията и солта. Малко по малко изсипете сместа с брашното към тази с яйцата, като отново разбивате с миксер. Накрая добавете настърганата тиква, стафидите и дребно нарязаните орехи и разбъркайте добре с лъжица.
Готовата смес за мъфините с тиква изсипете в предварително подготвената форма за мъфини. Във всяко гнездо на формата за мъфини сложете по една хартиена кошничка, а във всяка от кошничките изсипвате от сместа. Но не ги пълните догоре, а до ¾, за да не прелеят мъфините при печенето. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути.
Крем супа от тиква и джинджифил
Тиква - 500 грама
Моркови - 2 броя
Лук - 1 глава
краве масло - 20 грама
прясно мляко - 200 мл
джинджифил - 1 чаена лъжица
тиквени семки - 2 супени лъжици
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за крем супа от тиква с джинджифил е сваряването на основните продукти. Нарежете и почистете тиквата, морковите и лука и ги варете в подсолена вода (около 1 чаена лъжица сол е достатъчна) до пълно омекване.
След като сварите зеленчуците ги пасирате с пасатор, или в кухненски робот заедно с маслото и млякото. Задължително извадете млякото предварително от хладилника. Пасирайте до получаване на еднородна смес.
Настържете джинджифила на ситно ренде и добавете към тиквената смес. Разбъркайте много добре, за да не остане джинджифила на топка. По-добре е да ползвате пресен джинджифил, тъй като той е много по-свеж . Може да откриете корените пресен джинджифил във всички по-големи магазини на щанда със зеленчуците. Ако пък нямате под ръка пресен джинджифил може да ползвате и сух.