Откриха начин за отслабване и насън


Откриха начин за отслабване и насън
Снимка: Thinkstock/Guliver

Американски учени откриха революционен начин за отслабване, който не изисква каквито и да било действия – благодарение на "генетичен превключвател" в мастните клетки може да се отслабва дори насън, съобщава HealthDay Reporter, като цитира изследване, публикувано в сп. New England Journal of Medicine.

Учените от Масачузетския технологичен институт са провели опити с лабораторни мишки. Изменяйки ген в мастните им клетки, учените успели да ускорят метаболизма, в резултат на което излишните мазнини изгорели сами.

В резултат на опитите мишките загубили половината от своето тегло, без да намаляват количеството на употребяваната храна и без да увеличават физическата си активност. Според проф. Манолис Келис, ръководител на изследването, мишките слабеели "денем и нощем" благодарение на "превключването" на техния метаболизъм от режим на натрупване на енергия към нейното изгаряне.

Келис подчертава, че изучаването на човешките мастни клетки, също проведено от неговия екип, е показало, че при хората този процес на изгаряне на мазнини вероятно ще протича по аналогичен начин.

От гледна точка на учените тяхното откритие ще стане пробив в областта на лечението на затлъстяването. "То (затлъстяването) е станало истинска чума на нашето общество, затова възможността да бъде обърнат този процес назад ще има огромно социално значение", пояснява Келис.

Според HealthDay Reporter от затлъстяване страдат 500 милиона души по цял свят.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама