6 генетични заболявания, които се наследяват от майката


6 генетични заболявания, които се наследяват от майката
Снимка: iStock

Гените ни определят не само нашия външен вид и личност, но и слабостите в телата ни. Депресията и безсънието например могат да бъдат причинени не от сериозен стрес или изтощение, а от генетична предразположеност. В тази статия ще говорим за генетични заболявания, които една дъщеря може да наследи от майка си.

Генетичната предразположеност изисква да сте по-внимателни към здравето си, но това не означава, че неизбежно ще се разболеете.

Остеопороза

Остеопорозата е заболяване, при което повишената костна слабост увеличава риска от счупване на кост. Обикновено жените са засегнати от това заболяване, а генетичната предразположеност е един от най-важните рискови фактори. Остеопорозата може да се прояви след менопаузата, периода, когато костите губят калций и стават крехки.

Предпазни мерки:

  • Трябва да ядете повече храни, богати на калций. Но не забравяйте, че калцият може да се усвои от тялото ви само когато се комбинира с витамин D. Консултирайте се с вашия терапевт и го помолете да ви предпише необходимите витаминни добавки. Освен това се опитайте да правите по-често разходки на открито.
  • Не пушете. Този ваш лош навик намалява способността на тялото ви да абсорбира калций и влияе върху минералната плътност на костите.
  • Не пийте сода. Редовната консумация е свързана със значителни 14% повишен риск от фрактура на бедрото.
  • Контролирайте теглото си и спортувайте. На хората на възраст между 19 и 64 години се препоръчва да имат 150 минути аеробна активност седмично, както и упражнения за изграждане на мускули за краката, бедрата, гърба, гърдите, ръцете и раменете два пъти седмично.

Ревматоиден артрит

Причината за ревматоидния артрит не е ясна, но учените предполагат, че той включва комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда, които засягат имунната система на човека.

Предпазни мерки:

  • Откажете пушенето и намалете консумацията на кафе и червено месо.
  • Грижете се старателно за зъбите и венците си, посещавайте редовно зъболекар. Пародонтозата може да доведе до развитие на ревматоиден артрит.
  • Включете в диетата си храни, богати на витамин С. Този антиоксидант намалява риска от възпаление в тялото ви.

Преждевременно стареене

Учените откриха, че определени гени са отговорни за това колко дълго телата ни могат да предотвратяват процесите на стареене. Тези гени се предават от едно поколение на друго от страна на майката. Ако наследите увредената ДНК на майка си, процесът на стареене ще бъде по-бърз.

За съжаление, учените все още не са измислили как да обърнат този процес, но си струва да използвате слънцезащитен крем с висок SPF, тъй като чувствителността към слънчева светлина също е наследствена характеристика.

Депресия

300 милиона души страдат от депресия всяка година. Учените успяха да открият ген Slc6a15, който е отговорен за депресията и може да се предава по наследство. Жените са два пъти по-склонни да бъдат засегнати от депресия, отколкото мъжете, и тя дори може да се превърне в хронично заболяване. Следродилната депресия може да бъде и наследствена.

Предпазни мерки:

  • Погрижете се за физическото си състояние: трябва да спите добре, да имате добре балансирана диета и да правите редовни физически упражнения.
  • Не задържайте проблемите в себе си, обърнете се към приятелите и семейството си за помощ. Понякога просто имате нужда от някой, с когото да поговорите.
  • Не се срамувайте да посетите психотерапевт, ако смятате, че състоянието ви се е влошило.

Глаукома

Жените са засегнати от глаукома по-често от мъжете, докато генетичните мутации, с които е свързано това заболяване, могат да бъдат наследени.

Предпазни мерки:

  • Направете преглед. Трябва да посещавате офталмолог на всеки 2 до 4 години, преди да навършите 40 години, на всеки 1 до 3 години от 40 до 54 години, на всеки 1 до 2 години от 55 до 64 години и на всеки 6 до 12 месеца след 65 години. .
  • Трябва да практикувате редовни, но умерени физически упражнения като ходене или джогинг 3 или повече пъти седмично. Можете също да правите йога, но избягвайте пози с главата надолу, които могат да натоварят врата и раменете.

Мигрена

Жените страдат от мигрена 3 пъти по-често от мъжете. Това заболяване може да се предава и генетично, но е възможно да се облекчи това състояние и да се намали броят на мигренозните пристъпи.

Предпазни мерки:

  • Намалете консумацията на алкохол, шоколад, сирене, кафе и цитрусови плодове. Всички тези храни могат да причинят мигрена.
  • Опитайте се да избягвате места със силни миризми и ярка светлина.
  • Пий много вода.
  • Всеки ден отделяйте време за почивка и релаксация.
Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама