Коклюш: Симтоми, разпространение и лечение


Коклюш: Симтоми, разпространение и лечение
Снимка: iStock/Guliver

България все повече се доближава до епидемия от коклюш. Коклюшът, известен още като магарешка кашлица, е силно заразна респираторна инфекция, причинена от бактерията Bordetella pertussis, която може да засегне всички възрасти.

Симптоми

- Кихане

- сълзящи очи

- суха, дразнеща кашлица

- възпалено гърло

- отпадналост

Вижте още: 5 ползи за здравето от високопротеинова закуска

Първите симптоми обикновено се появяват 7 до 10 дни след заразяването. Те включват лека температура, хрема и кашлица, която в типичните случаи постепенно се развива в натрапчива кашлица, последвана от магарешка кашлица, оттук и общоприетото наименование магарешка кашлица. Пневмонията е сравнително често усложнение, а гърчовете и мозъчното засягане се появяват рядко.

Разпространение

Предава се чрез близък контакт с някой, който има магарешка кашлица, чрез кихане и кашляне. Бактериите заразяват лигавицата на дихателните пътища, главно трахеята и двата дихателни пътя, които се разклоняват от нея към белите дробове. Натрупва се гъста слуз, която причинява интензивни пристъпи на кашлица, докато тялото се опитва да я изхвърли.

Вижте още: Изгорете пръчица канела у дома: удивителните резултати само за 5 минути

Как се лекува коклюш?

Заболяването може да се лекува с антибиотици, което помага и за спиране на по-нататъшното разпространение. За максимална ефективност на лечението обаче, то трябва да започне възможно най-рано, през първите една до две седмици преди да настъпят пристъпите на бързи последователни кашляния.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама