4 лесни съвета за поддържане на чисти и блестящи плочки


4 лесни съвета за поддържане на чисти и блестящи плочки
Снимка: iStock

Плочките, независимо дали са на пода или стените, придават подчертан чар на всяка стая, при условие че се поддържат в безупречно състояние. С течение на времето обаче могат да загубят блясъка си и да изглеждат матови, което значително да повлияе на цялостната естетика на вашия дом. Редовното и ефективно почистване е от съществено значение. Въпреки че почистването на плочки може да изглежда обезсърчително, не е необходимо да е херкулесова задача. Предлагаме ви 4 начина за поддържане на блясъка на вашите плочки.

1. Бързо премахване на петна: Универсалността на оцета

Оцетът, основен продукт в повечето кухни, е и ефективен препарат за почистване на плочки. Смесете го с вода за домашен разтвор, който премахва петна и подобрява блясъка на плочките. Въпреки това, бъдете внимателни с оцет върху определени видове плочки, като естествен камък или мрамор, тъй като неговата киселинност може да причини щети.

Вижте още: Каква е разликата между теракота и фаянс?

2. Сода за хляб

Комбинирайте сода за хляб и оцет в топла вода за мощен почистващ разтвор. Добавянето на течен препарат за съдове и няколко капки етерично масло може да подобри неговата ефективност и да остави приятен аромат. Не забравяйте, че винаги трябва да използвате мека четка или гъба за търкане.

3. Почистващата мощ на амоняка

Амонякът е отличен за справяне с плесен и твърди петна. Смесете няколко капки с топла вода за почистване и използвайте гъба за целенасочено отстраняване на петна. Уверете се, че зоната е добре проветрена и защитете ръцете си с ръкавици, когато използвате амоняк.

Вижте още: Как да изберем правилните плочки за баня

4. Фугиращата смес изисква внимание

Нито едно почистване на плочки не е завършено без грижа за фугите. За безопасно решение използвайте паста от сода за хляб и вода или смес от водороден прекис (кислородна вода) и вода. Внимателно изтъркайте фугиращата смес с четка за зъби, за да премахнете петната.

Специални грижи за различни типове плочки

Различните плочки изискват персонализирани подходи за почистване. Например:

Мраморни плочки

Избягвайте киселинни вещества като оцет или лимон. Използвайте сапун без фосфати или неабразивни почистващи препарати с неутрално pH. Напръскайте разтвора и веднага го избършете.

Порцеланови плочки

Разтворът с оцет може да бъде ефективен, но осигурете редовно почистване на прах и седмично почистване с вода.

Керамични плочки

Топлата вода обикновено е достатъчна, но ако използвате разтвор на оцет, изплакнете отново с чиста вода.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама