10 въпроса с майката и инфлуенсър Маги Василева


10 въпроса с майката и инфлуенсър Маги Василева
Снимка: личен архив

Магдалена Василева, позната още като Magi San, е майка, инфлуенсър и влогър. Тя създава съдържание за социалните мрежи и помага на много жени да погледнат навътре в себе си, за да открият връзката между здравето на тялото и здравето на душата. Дава съвети и относно майчинството, семейните взаимоотношения и често ни зарежда с позитивизъм каквато и тема да реши да ни поднесе.

Следим я с интерес и по тази причина решихме да я включим в нашата рубрика „10 въпроса с…“ и да ѝ зададем всичко, което ни вълнува.

Здравей, Маги! Все по-често се появяваш във фийда ни в Инстаграм. На какво се дължи успеха ти и какво ти коства да публикуваш, да мислиш съдържание, да си почти нон-стоп на линия за въпроси на твои последователи?

Започнах да се занимавам с YouTube и Инстаграм преди повече от 10 години, когато думата “инфлуенсър” все още не съществуваше. В момента споделям съдържание така, както го правех в началото: без да мисля за тенденции и алгоритми, съобразявайки се единствено с моята си динамика и темите, които искрено ме вълнуват. Винаги съм споделяла само съдържание за теми, които смятам за важни и полезни. Смятам, че това се усеща от хората от другата страна на екрана. И за моя радост публиката на профилите ми е много земна и подхожда с разбиране, когато не качвам редовно и не отговарям на съобщения на мига.

Как съчетаваш това да си майка и работеща жена, която сама управлява това, което върши и не разчита на работодател? 

Заедно със съпруга ми Дими имаме семейна рекламна агенция и се занимаваме със създаване на дигитално съдържание за клиенти от различни браншове. Това ни позволява да разпределяме и делегираме един към друг отговорности, когато Дивна не ходи на детска градина или се появи друга непредвидена ситуация. Валутата на децата е “внимание” и е важно да има семейна традиция за посветено време за игра. В нашия дом сме установили такова правило и наблюдаваме, че често са нужни едва 5-10 минути посветена игра с детето, за да се отключи неговата креативност и то да продължи играта самостоятелно. Всичко е въпрос на правилно подредени приоритети и осъзнаване на личния ресурс на родителя, що се отнася до баланса работа-семейство. 

Ако някоя дама сега, докато чете интервюто, е в дилема дали да напусне работа и да направи нещо сама за себе си - какво би я посъветвала? Да действа? Да почака, докато е готова или да си остане на сигурно? 

Съвремието дава страшно много възможности! Всеки е свободен да започне да развива нещо свое редом с професията си. Онлайн има много информация за “side hustle”, а социалните мрежи преливат с идеи за всяка сфера. “Да имаш нещо свое” изисква отговорност, постоянство, време и безсънни нощи, но вярвам, че рискът трябва да е премерен. Вярвам, че всеки човек може да усети кога назрява моментът за промяна. Важно е да чуваме вътрешния си глас и да следваме мечтите си, но и да го правим по разумен, предвидлив и добре планиран начин, без бързане и надпревара. С лекота и със собствена скорост, без сравнения. В моя случай аз напуснах работа едва когато моят личен проект Magi San достигна своя пик, същевременно само аз си знам как съм съчетавала двете занимания в едно денонощие. 

Бракът и изобщо връзката с човека до нас изисква много отдаденост и старание. До какви изводи си стигнала сама за себе си - какво трябва да се случва между двама души, за да поддържат любовта си и да я пазят във времето?

За мен разковничето във всяка връзка - роднинска, любовна, приятелска, това е комуникацията. Всеки да си казва какво му е на сърце, как вижда ситуацията, какво го свива под лъжичката, какво го напряга, какво го дразни, какво го зарежда, какво го изцежда. И да го казва уважително, да подбира и подходящ момент. Няма почва за обвинения, когато поемаш отговорност за своите чувства, думи и действия. Също така от ден 1 с Дими имаме правило “без намеци”, защото никой не може да чете мислите на другия. Или накратко: цаката е просто “да си кажеш”.

Знаем, че се грижиш много за менталното и физическото ти здраве, за баланса отвътре и това човек да се чувства в мир със себе си. Даваш страхотни съвети! Кои са 3-те кратки съвета, които би дала на всяка майка за душевно здраве, мир и спокойствие?

Съвет номер едно е майката да слуша своята интуиция, дори когато е прочела всички книги на света и се е посъветвала с най-добрите консултанти и лекари за детето си. Няма по-голяма сила от майчината интуиция. На второ място е всяка от нас да осъзнава своя личен ресурс и да си казва, когато има нужда от помощ и подкрепа. Модерно е да сме лидери и да се справяме сами в битките, но за отглеждането на децата е нужно повече. Нормално е да се чувстваш изтощена и изцедена, ако правиш всичко сама, а не е нужно! Последното е съвет от моята майка - детето е залепено за мама само няколко години, които са невзрачни на фона на целия ни живот. Допълнено от баба ми: някой ден къщата ти ще е чиста и подредена, но детски смях няма да се чува.

Организираш т.нар. “Mom Retreat” на най-различни чудни местенца, на които правиш точно това - даваш глътка въздух на майки, които имат нужда да се откъснат от рутината. Какво чуваш от тях след тези събития и какво ти носи удовлетворение?

Mom Retreat е идея на психолога Дони Христова, която е близка моя приятелка. Аз участвах в първия такъв ритрит, когато Дони просто имаше нужда да иде на почивка с децата си и с други единомислещи майки. Развихме заедно формата и от две години събираме майки за по 3-4 дена за отдих, СПА & свързване с други жени. Акцентът пада върху грижата за себе си, менталното здраве и споделеността. Дони води терапевтичните сесии, а в тях всички момичета успяват сякаш да отворят сърцата си и да се разделят с товара си. Емоциите бързо достигат своя пик, заедно се смеем и плачем, танцуваме, медитираме, вълшебно е! Резултатът е пълно презареждане! Майката се прибира у дома в една по-добра своя версия, с усмивка на лицето и с лекота в сърцето.

Привърженик си на хомеопатията и търсиш все повече източници на здраве от природата. Какво се промени за теб и семейството ти в здравословен план след като промени начина, по който се лекувате и поддържате здравето си у дома?

Лекувам се с хомеопатия откакато съм 5-ти клас. Тогава се роди и моето братче, а майка ми взе решение да го лекува само с природни методи и подходът й беше изключително успешен. Това ми даде увереност да лекувам и моето семейство по този начин и с усмивка заявявам, че Дивна, на 4.5 г. към момента, все още никога не е приемала антибиотик или конвенционален антипиретик. Вярвам, че дължа това на дългото кърмене, хомеопатията, Шуслеровите соли, избора ни на храни и здравословната емоционална сред вкъщи и в градината. И вероятно на гените. Най-голямата промяна при избора на природни средства за лечение е съзнанието, че човешкото тяло е способно да се самовъзстановява с много малка подкрепа отвън и че голяма роля за това имат начина ни на мислене и адекватната, осъзната реакция при болестотворни процеси. Паниката не ни е приятел в тези ситуации. 

А какво би казала за храната - колко важна е тя, за да сме здрави и с какво се хранеше Маги преди 5 години, а с какво днес? Къде е основната разлика?

Ето един любопитен факт за мен. Много от храните тип “junk food” провокират у мен носталгия по детските години, когато тези храни за мен са били награда, поощрение или са били разрешени само по специален повод. Отне ми време да преодолея този емоционален глад, с който се награждавах в по-трудни дни. Към момента съм много по-осъзната в избора си и дори когато посягам към нездравословни опции, го правя с мярка. Вярвам, че крайностите не водят до нищо добро. Но също научих, че телата ни имат нужда от почивка, пречистване и естествени източници на гориво. Покрай детето научих кои храни са алергени, кои водят до възпаления и как се изгражда здрав чревен микробиом, как без да искаме от храната можем да се сдобием с гъбички и паразити. У дома говорим често по темата и се стараем да се придържаме към балансирано меню с повече плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни. 

Успяваш ли измежду всички задачи, които имаш, да намираш време за себе си? Какви са твоите неща, които те зареждат и ти дават нови сили за ежедневието? Какво би казала на майките, които все “нямат време за себе си”?

Отне ми много време да осъзная, че моето презареждане е да прекарвам време на саме със себе си. Позволява ми да си подредя главата и да чуя вътрешния си глас. Обичам да си шетам сама из вкъщи, да ходя сама до магазина, да шофирам из града или просто да си стоя на дивана. Майките най-добре познават това ценно усамотение, когато се заключат в тоалетната и банята, дори само за минута. За съжаление най-често отделяме време за себе си в късните часове, когато всички спят, а това далеч не е най-здравословният избор. За мен решението беше да си кажа в прав текст, че имам нужда от това лично време и да помоля за помощ таткото и бабите, било то за да ида на маникюр, на вечеря с приятелка или на Mom Retreat за 4 дена. Рестартираната майка е благодат за всички в семейството. 

Има ли нещо голямо, ново и различно, което предстои да видим от теб? Можеш ли да ни издадеш мъничко? За финал - кажи ни кое е правилото, което спазваш всеки Божи ден, колкото и малко да е то. 

Два са големите нови проекти покрай мен. Първият е видео-подкастът “Отворено съзнание”, в който представям холистични подходи към здравето и лечението. В този формат срещам публиката с експерти, които споделят опита си за физическото, емоционалното, менталното и духовно здраве. Подкастът е част от YouTube канала “Magi San” и тепърва прохожда. По второто начинание действам заедно с Дими. Поканиха ни за лектори в една от най-добрите програми по дигитален маркетинг (Digital Pro) и в идната учебна година ще преподаваме Content Marketing. Лекциите ни акцентират върху практическите познания и ще бъдат трамплин за всеки, който иска да се захване с дигитално съдържание от нулата. Правилото за всеки ден - винаги всичко може да се случва с усмивка, стига да погледнеш на ситуацията от правилната перспектива :) 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама