Когато съжалявам не е достатъчно


Когато съжалявам не е достатъчно
Снимка: iStock

Как да изразяваме извиненията ефективно и как да поправяме грешките във взаимоотношенията.

1. Петте езика за извинения

Точно като езиците на любовта, хората имат различни начини да получават извинения. Петте езика за извинение са: изразяване на съжаление, поемане на отговорност, извършване на реституция, искрено разкаяние и искане на прошка.

2. Не всички извинения са еднакви

Общото "Съжалявам" може да не е достатъчно за всички. Извиненията трябва да бъдат съобразени с езика на извинението на лицето, за да бъдат смислени и ефективни.

3. Разбиране на предпочитанията за извинения

Изключително важно е да знаете как хората в живота ви предпочитат да получават извинения. Разбирането на това може да помогне за по-ефективно разрешаване на конфликти и възстановяване на доверието.

Вижте още: Как да спрете да се самозалъгвате

4. Изразяване на съжаление

За някои най-важната част от извинението е изразяване на скръб или съжаление за причиняването на болка. Признаването на емоционалното въздействие на вашите действия показва съпричастност.

5. Поемане на отговорност

Поемането на пълна отговорност за вашите действия е от ключово значение. Казването "сгреших" показва, че сте готови да признаете грешката, вместо да отклонявате вината.

6. Правене на реституция

Някои хора трябва да видят осезаеми усилия, за да поправят грешката. Това може да означава да се поправите чрез действия, които демонстрират вашия ангажимент да поправите нанесените щети.

7. Искрено разкаяние

Искреното извинение трябва да включва ангажимент да промените поведението си и да не повтаряте обидата. Това показва растеж и желание за усъвършенстване.

8. Искане на прошка

За някои е важно да чуят някой изрично да поиска прошка. Това отваря вратата за помирение и позволява на онеправданата страна да си възвърне чувството за контрол.

Вижте още: 7 съвета как да продължите напред

9. Извинението не гарантира незабавна прошка

Дори добре поднесеното извинение не означава незабавна прошка. Търпението и даването на време на другия да се излекува са от съществено значение.

10. Извиненията укрепват взаимоотношенията

Когато се правят правилно, извиненията не само поправят отношенията, но могат и да ги укрепят. Да се ​​научите да се извинявате по начин, който резонира с другите, насърчава доверието и емоционалната интимност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама