6 прости, но ефективни съвета, които ще ви помогнат да се възстановите


6 прости, но ефективни съвета, които ще ви помогнат да се възстановите
Снимка: iStock

Процесът на възстановяване на нещо е труден. Първо, има болка от осъзнаването, че старата структура вече не работи. Обикновено това е след неуспешен опит за управление или отричане на грешките в него. Може би ще закърпите пукнатина тук или там.

Ако вече не можете да отричате основните проблеми, тогава трябва да решите каква нова структура е необходима. Фокусирате ли се само върху областите, които се нуждаят от коригиране, или унищожавате всичко и започвате на чисто? Старата структура все още ли е подходяща или имате нужда от нещо изцяло ново?

След като сте решили, най-накрая трябва да се заемете с възстановяването. Сега, когато става въпрос за имоти и структури, често е по-лесно да се строи наново. Спестявате много време и енергия, когато не се опитвате да слеете старото с новото. Но когато се опитвате да пренастроите живота си или да възстановите връзка, нямате лукса да започнете от нулата. Трябва да преминете през трудния процес, подчертан по-горе.

И работата е там, че когато става въпрос за възстановяване, често нямате избор. Просто трябва да ремонтирате, защото се чувствате като черупка от предишното си аз. Така че трябва да се промените. Старата структура, старият ти, причинява повече вреда, отколкото полза.

Само неща, които са счупени, унищожени или износени, се възстановяват. Независимо дали поради травма, трагична загуба или разочарование, нещо в живота ви се е счупило. И колкото и да се опитвате, вече не можете да спасите счупените парчета.

Време е да се изградите наново. Решихте, че най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се съсредоточите върху започването на нова глава в живота. Както може би вече се досещате, възстановяването на себе си не е лесно. Това изисква интроспекция, саморефлексия и самосъчувствие. Да не говорим за огромни количества вътрешна сила. Това е така, защото възстановяването на себе си не означава приемане на нова личност. Не става въпрос само за промяна на това как изглеждате. Възстановяването на себе си е свързано с:

Оставяне на миналото

Носите много багаж от миналото си, който трябва да оставите. Пренасянето на сърдечната болка, разочарованието и болката, които сте преживели, само ви натежава и ви пречи да излезете от защитната обвивка, която сте изградили. Вашето минало влияе върху начина, по който виждате себе си и общувате с другите хора.

Но работата е там, че освобождаването от миналото също може да бъде много болезнено. Особено ако тази болка от миналото са ви подхранвали през голяма част от живота ви.

Понякога нашата травма става наша патерица, почти част от нашата идентичност. Да го пуснете и да продължите от него може да се почувства объркващо. Сякаш губим част от себе си. Боли да го пуснем, но кои сме ние без него?

Но ако искате да се възстановите, трябва да се освободите от тази минала болка и травма. Трябва да спрете да го използвате като патерица и да се оставите да се излекувате. Трябва да развиете идентичност извън болката си и да се научите как да се справяте по здравословен начин.

Когато пуснете миналото, спирате да му позволява да ви пречи на бъдещето.

Освобождаване от това, което ви задържа

Ако искате да се възстановите, ще трябва да се откажете от всяко негативно мислене или взаимоотношения, които ви спъват. Освободете всички негативни емоции, като гняв или негодувание, които ви затрудняват да продължите напред.

Може би сте израснали с нагласата, че всички богати хора са крадци. Или може би старо гадже ви е изневерил. Така че винаги, когато сте в нова връзка и видите, че настоящият ви партньор започва да се държи като гаджето, които са ви изневерили, вие изпадате в ярост.

Тези емоции и нагласи ви държат в място на самосаботаж. Когато сте на път да излезете от зоната си на комфорт, вие веднага, подсъзнателно, започвате да унищожавате напредъка си.

За да се възстановите, ще трябва да се откажете от ограничаващите нагласи – като страх или синдром на самозванец – които може да ви държат замръзнали на едно място. Ще трябва да прекъснете токсични взаимоотношения, които не служат на психичното ви здраве и да се откажете от негативните емоции.

Имайте предвид, че освобождаването от гнева или негодуванието не означава, че пренебрегвате нараняването на някого или ситуация, която ви е причинила. Това означава, че избирате да не позволявате повече да ви наранява. Вие избирате да го спрете да ви задържа. Това означава, че си връщате силата, която този човек или ситуация е имал, за да ви повлияе. Вие избирате да прегърнете страха и да продължите напред.

Да си простите за грешките в миналото

Критична стъпка към възстановяването включва да си простите грешките, направени в миналото. Съжалявате ли, че сте приели бившия си съпруг за даденост, което в крайна сметка доведе до развода ви? Може би сте управлявали лошо финансите си и сега сте дълбоко задлъжнели. Пропуснахте ли университета поради любов и сега съжалявате?

Всички сме вземали лоши решения или грешки, за които съжаляваме. Когато се възстановявате, трябва да приемете факта, че сте човешко същество, което е склонно да бърка... точно като всички останали. Възстановяването на себе си означава да решите да спрете да се наказвате за грешките си. Изберете да се учите от тях.

Когато си простите, вие се изправяте и приемате грешките или лошите решения, които сте взели. И е естествено да изпитвате срам или съжаление, когато правите това. Но настояването да се самонаказвате или да поддържате негативни чувства относно грешките си само ще попречи на напредъка ви и ще ви задържи в миналото.

Освен ако не си простите, няма да можете да се възстановите.

По-долу са дадени 5 съвета, които ще ви помогнат да се възстановите чрез този процес:

1. Определете какво искате

Докато предприемате стъпки, за да се възстановите, трябва да отделите време, за да помислите какво наистина искате от живота. По кой път искате да тръгнете? Какво желаете да правите с живота си? С кого искате да го направите?

Ще бъде изкушаващо да се върнете към минали навици, желания и неща, които сте искали преди. Свикването с новия ви живот изисква някои корекции. Така че не бъдете прекалено строги към себе си.

Имайки предвид новия живот, който искате да изградите, определете какви са вашите цели, мечти и стремежи. Запитайте се: "Какъв човек искам да бъда?"

Но не бързайте с решението. Не се подлагайте на такъв натиск. Вместо това си дайте малко време да го обмислите. Може дори да опитате няколко различни пътя за известно време, за да видите дали отговарят на посоката, в която искате да върви животът ви.

Насладете се на този процес на изследване.

Когато решите отговорите на горните въпроси, запишете ги. Дръжте ги на място, където можете да ги виждате всеки ден, за да си напомняте накъде сте се запътили.

2. Определете какво не искате

Ако ви е трудно да разберете какво искате, опитайте се да определите какво не искате.

Има ли връзка, от която знаете, че трябва да се отървете? Чувствате ли се блокирани в работата си и искате нова? Може би сте уморени от това къде живеете и искате да разгледате друг град или държава. Може би това, което не искате, не е физическо, а психическо.

Има ли някакви нагласи или вярвания, които ви сдържат сега? Искате ли да се отървете от социалната си тревожност, за да можете да се чувствате комфортно в социалните среди? Уморихте ли се да се борите с вътрешния си критик всеки път, когато искате да опитате нещо ново или да излезете от зоната си на комфорт?

Като идентифицирате какво е това в живота ви, което вече не желаете, можете да получите яснота какво искате. Определете какво вече не ви служи и го запишете. Ако забележите, че тези неща се опитват да се промъкнат обратно в живота ви, вашите бележки ще ви послужат като напомняне.

3. Визуализирайте живота, който искате

Идентифицирането на това, което правите и какво не искате в живота си, е първата част от вашия проект за възстановяване. Как бихте се почувствали, ако можете да се отървете от всичко в живота си, което не ви служи? Как би се променил животът ви?

Представете си как би изглеждал животът ви, ако нямаше ограничения за това, което можете да бъдете, правите или имате.

Помислете как ви влияят стресът и безпокойството от миналото ви. Как ще се почувствате, докато пътувате по новия си път в живота?

Бъдете възможно най-описателни, за да получите ясна представа за това, към което ще работите. Можете дори да използвате табло с визия или да създадете табло на Pinterest с изображения, които представят вашите мечти и цели. Това ще ви помогне да визуализирате новия си живот.

Целта на това упражнение е да ви развълнува за вашия нов път. Това е, за да ви накара и мотивира да работите към новите си цели.

Това упражнение за визуализация, когато се прави редовно, ще служи като напомняне да не се задоволявате с по-малко от това, което искате.

4. Посветете се на себе си

За нас е лесно да се ангажираме с план, с нова връзка, с работа. Но често се проваляме, когато е време да се посветим на себе си или на целите си.

По някаква причина ни е по-лесно да спазваме обещанията си към други хора, отколкото да спазваме обещанията си към себе си. Ще се борим със зъби и нокти, за да не разочароваме някой друг. Но ние не се замисляме, когато не успеем да спазим ангажиментите си към себе си.

Когато започнете това пътуване, за да възстановите себе си, трябва да се ангажирате с работата, която вършите във и за себе си. Трябва да се ангажирате никога да не се отказвате от себе си.

Ще бъде много изкушаващо да се разсеете или обезсърчите. Приятели и членове на семейството, които не разбират през какво преминавате или какво се опитвате да направите, може да се опитат да ви убедят да спрете.

Просто си спомнете защо сте започнали този процес. Помнете ангажимента, който сте поели към себе си, и продължавайте да се стремите напред.

5. Създайте ново нормално

Вашата зона на комфорт е... е, доста удобна. Ето защо вие сте там. Това е познато. Знаете как да се държите и къде отива всичко. Няма изненади. Това е безопасно.

За съжаление също е скучно и вече не е благоприятна среда за вас. Не растете в зоната си на комфорт. Време е да излезете от нея. Трябва да създадете нова норма. Защото настоящите ви навици са това, което ви е довело до мястото, където сте сега. И те са това, което ви пречи да продължите напред. Трябва да нарушите тази познатост, за да се освободите от нейните граници.

Трябва да излезете от безопасната зона на комфорт и да навлезете в непозната територия. Ако искате да направите значителни промени в живота си, не можете да го направите в зоната на комфорт, която ви държи на място.

Създайте ново нормално. Правете малки промени всеки ден, които ще ви извадят от зоната ви на комфорт. Не е нужно да правите големи, мащабни промени наведнъж. Можете да направите малки корекции, за да свикнете да сте в непозната територия.

Може би поемете по различен начин на работа. Можете да опитате нов ресторант тази седмица. Или разгледайте нови упражнения. Дръжте промените малки, за да не се чувствате претоварени от тях.

6. Развийте глас в главата си, който е по-силен от негативния ви глас

Нашият вътрешен критик, негативният глас в главата ни, е най-големият ни враг. Най-лошото е, защото звучи като нас, ние не осъзнаваме, че това е измамник, саботьор, побойник. Толкова сме свикнали с неговия негативизъм, че не го забелязваме половината от времето.

И докато стоите на кръстопътя между стария себе си и новата версия, в която се опитвате да се превърнете, вашият вътрешен критик става все по-добър в това да ви парализира от страх.

Работете върху развитието на глас в главата си, който е по-силен от вътрешния ви критик. Заглушете негативния глас в главата си с позитивност. Можете да опитате положителни утвърждения, за да се преборите с негативизма.

Може би слушайте мотивиращи лектори. Или четете мотивиращи книги. Опитайте се да се обградите с хора, които вярват във вас повече, отколкото вие самите вярвате в себе си. Говорете с приятел, който ще ви напомни за всичките ви минали постижения, когато се чувствате обезсърчени.

За всяка негативна мисъл, която идва в главата ви, имайте нещо на място, което да я предизвика и да я изкрещи. Не го оставяйте без отговор.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама