3 ситуации, в които трябва да игнорирате хората: Будистката мъдрост ни учи как да пазим душата си


3 ситуации, в които трябва да игнорирате хората: Будистката мъдрост ни учи как да пазим душата си
Снимка: 4144132 / Pixabay

Отношенията с други хора ни носят щастие и удовлетворение, но често са източник на тъга и разочарование. Поради тази причина, за да намерите ключа към щастието, трябва да се научите да игнорирате определени думи, нагласи и поведение на други хора. Освен това, според едно от ученията на Буда, има моменти, когато пренебрегването е въпрос на вашето психическо здраве, защото нашето отношение ни пречи да продължим напред и да реализираме истинския си потенциал. Осъзнаването, че понякога ние самите подхранваме токсични взаимоотношения, превръщайки се в жертва, е първата стъпка към освобождаването ни от капана, в който попадаме.

Вижте още: 7 неща, които ангелите пазители правят зa теб без да разбираш

Игнорирането е изкуство

Според легендата един ден един човек се приближил до Буда и без да каже дума, се изплюл в лицето му.  Студенти на Буда  побеснели. Ананда, един от най-добрите ученици, казал на Буда: „Оставете ме да направя това, което той заслужава“. Буда спокойно изтрил лицето си и отговорил на Ананда: „Не, ще говоря с него.“ Сключвайки ръце в знак на благоговение, той казал на мъжа: „Благодаря ти. С твоя жест ми позволи да видя, че той ме е напуснал. Вечно съм му благодарен. Жестът ти също показа, че Ананда и другите ученици все още са изпълнени с гняв .. Ние сме ви благодарни.“ Луталика не можел да повярва на това, което чул, той бил трогнат и се разкая за действията си. Тази история е ясна за това какво означава да бъдеш игнориран. Тази дума често има отрицателно значение и ние се чувстваме виновни за игнориране на някого.

Всъщност „игнорирам“ означава да не позволяваме на думите, отношението и поведението на другите хора да нарушават вътрешния ни баланс. Не е нужно да прибягвате до жестокост или агресия, но създайте защитна обвивка около себе си. Това означава, че трябва да игнорирате определени хора в определени моменти – игнорирането не е форма на отмъщение или начин да предизвикате комплекс у някого, а начин да се защитите.

3 ситуации, в които трябва да се научите да игнорирате

Разрушителна критика

Ако нечия критика не ви помага да станете по-добър човек и само ви натъжава и унижава, трябва да я игнорирате. Не позволявайте на другите да ви съдят, ако не са били на ваше място. Не позволявайте на критиките им да ви засегнат.

Негативни действия

Ако някой се държи лошо с вас, не позволявайте поведението му да промени психологическия ви баланс, защото това ще означава, че е постигнал целта си. Не забравяйте, че може да ви обиди само този, на когото позволявате. Ако забележите неподходящо поведение, преразгледайте очакванията си от този човек и продължете напред.

Вижте още: 6 знака, че човек има наистина красива душа

Манипулация

Някои хора се опитват да ни контролират с емоционална манипулация. Забележете ги навреме и се опитайте да избегнете коментари, които могат да засилят чувството за вина и отговорност за нещо, което не сте направили. Като се научите да игнорирате думите им, вие ще можете да правите всяка стъпка в живота си наистина свободно.

Създайте щит

Свикнали сме да реагираме гневно на агресивно поведение или да се разстройваме, когато ни критикуват. Тази реакция е нормална и не всеки от нас може да се похвали като Буда от приказката. Проблемът възниква, когато тази реакция продължава повече от необходимото и ни причинява страдание. Да се ​​научите да игнорирате изисква внимателна подготовка и дълбока промяна в отношението. Макар и да звучи противоречиво, игнорирането не означава да се затвориш от другите, а напротив, означава да си напълно отворен към света.

В психологията има мощна техника, наречена радикално приемане: това означава напълно неосъждащо приемане на всичко. На практика много от това, което другите ни казват, ни наранява, защото не отговаря на очакванията ни. Отказваме да приемем думите или поведението на други хора. Такова отричане поражда разочарование, огорчение, омраза и меланхолия. Когато използвате радикално приемане, вие просто приемате случилото се, без да се опитвате да го осъдите. Тази психологическа дистанция създава защитен щит около вас и развива способността да реагирате на ситуацията, без да се самоунищожавате емоционално.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама