Пилешкото месо е част от обичайното меню на почти всяко семейство. Нищо не може да зарадва едно дете така, както пържени или печени пилешки хапки. Но когато приготвяме цяло пиле е наистина трудно да угодим на всеки с предпочитаното от него бутче, крилце или бяло месо от гърдите.
И отделно - навигирането сред най-добрите начини за приготвяне на тези любими части от пилето изглежда обезсърчително, защото бутчетата се приготвят по различен начин от гърдите.
Вижте още: Каква е разликата между сода бикарбонат и амонячна сода
Въпреки че можете да използвате и двете части взаимозаменяемо в много рецепти, ако вземете под внимание съдържанието на мазнини ще определите по-лесно коя рецепта работи най-добре за даденото парче месо.
Пилешките гърди съдържат малко повече протеини и по-малко мазнини от бутчетата, което ги прави по-податливи на преваряване. Бедрата пък няма да изсъхнат във фурната заради увеличеното количество мазнина. Въпреки че и двете части на пилето съдържат полезни мазнини, истинската разлика се свежда до това колко наситени мазнини притежават.
Пилешките бутчета съдържат 7 грама мазнини и 1 грам наситени мазнини в порция, а гърдите – 3 грама мазнини и 0 грама наситени мазнини. Тази разлика обаче има незначителен ефект върху нашето здраве, което означава, че няма да натрупате килограми или да рискувате сърдечно заболяване, ако заложите на бутчета.