Изплакването на сурово пиле преди готвене е норма за много домакини, като дори техниката за измиване се предава от поколения. Знаете ли обаче, че тази стъпка всъщност увеличава риска от болести? Как миенето на пилешко месо стана повсеместна част от приготвянето на храна и защо толкова много от нас все още вярват, че това е добра практика?
Ако прелистите стари готварски книги, ще намерите рецепти, които изискват изплакване като част от подготвителния процес, датиращ от 60-те години на миналия век.
Миналата есен американската Асоциация за образование по безопасност на храните (PFSE), Медицинският колеж Дрексел и Държавният университет в Ню Мексико си сътрудничиха по образователна програма, която насърчи потребителите да спрат да мият пилето. По пътя изследователите установили, че голям процент правят това, защото не се доверяват на обработката на пилето и искат да контролират процеса на приготвяне.
Защо пилето не трябва да се мие преди готвене?
Когато изплакнете сурово пиле, вие ефективно разпространявате бактерии – а именно салмонела и кампилобактер - двете водещи причинители на бактериални хранителни заболявания. Казано просто, ако миете сурово пиле, вие замърсявате кухнята си.
Не се притеснявайте за чистотата на пилето, защото правилното готвене ще унищожи всички патогени.