Много домакини предпочитат сами да приготвят киселото зеле. Но освен тънкостите при приготвянето на туршията, е важно да се изберат зелки, които са подходящи за ферментация.
Ако това условие не бъде спазено, крайният резултат определено няма да е добър дори и при стриктно изпълнение на рецептата.
Перфектните зелки за приготвяне на кисело зеле
На първо място решаващо е качеството на зеленчуците. Главите на зелето трябва да са плътни и тежки.
Ако се забелязват жълти петна по зелките, тогава е по-добре те да не се използват за осоляване, а за готвене. Тези петна показват, че зеленчукът не е узрял напълно.
Вижте още: Кой трябва да яде кисело зеле
Задължително стиснете зелето с ръце. Ако то промени формата си, това означава, че не е узряло и съответно не е подходящо за ферментация.
Късните сортове зеле са за предпочитане за приготвянето на туршия. В тях се съдържат по-малко нитрати, а това е важно условие киселото зеле да стане хрупкаво и сочно.