Перфектните зелки за приготвяне на хрупкаво кисело зеле се познават по това


Перфектните зелки за приготвяне на хрупкаво кисело зеле се познават по това
Снимка: Ulrike Leone / Pixabay

Много домакини предпочитат сами да приготвят киселото зеле. Но освен тънкостите при приготвянето на туршията, е важно да се изберат зелки, които са подходящи за ферментация. 

Ако това условие не бъде спазено, крайният резултат определено няма да е добър дори и при стриктно изпълнение на рецептата.

Перфектните зелки за приготвяне на кисело зеле

На първо място решаващо е качеството на зеленчуците. Главите на зелето трябва да са плътни и тежки.

 

Ако се забелязват жълти петна по зелките, тогава е по-добре те да не се използват за осоляване, а за готвене. Тези петна показват, че зеленчукът не е узрял напълно.

Вижте още: Кой трябва да яде кисело зеле

Задължително стиснете зелето с ръце. Ако то промени формата си, това означава, че не е узряло и съответно не е подходящо за ферментация.

Късните сортове зеле са за предпочитане за приготвянето на туршия. В тях се съдържат по-малко нитрати, а това е важно условие киселото зеле да стане хрупкаво и сочно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама