Ако слагате в хладилника шоколад, за да не се развали, спрете да го правите. Кулинарният експерт и критик по шоколад Лук Овън смята, че шоколадовите изделия никога не трябва да се държат там.
Според Овън, който е собственик на магазин за продажба на шоколад, казва, че този сладък ежедневен продукт сложен в хладилника "става груб и губи от вкусовите си качества". Той твърди, че шоколадът трябва да се пази на "хладно, сухо и тъмно място". Както ниските температури влияят на вкуса, така и високите "влияят на облика" на продукта. В такъв случай съветът е - сложете шоколада в метална кутия и след това в хладилник.
Преди консумация е необходимо да се остави няколко минути на стайна температура.
На това мнение са и експертите по качество на храната. Белинда Стюарт Мунлайт обясни, че когато шоколадът се изважда от хладилник, моментално кондензацията прави така, че захарта да изглежда като "бяла обвивка", а вкусът на шоколада - все едно ядем "вчерашни остатъци".
Без съмнение шоколадът е най-вкусен, когато се консумира на стайна температура, а като идеални градуси се смятат 15-20.
Източник: БГНЕС