Лятото е сезонът, който изобилства от плодове и зеленчуци. Понякога се объркваме в избора си и се чудим защо този пъпеш не е достатъчно сладък или пък защо пълнените чушки леко горчат. Може би грешката е в нас и във факта, че не различаваме сортовете на даден плод или зеленчук. Ето как да различите най-често срещаните сортове чушки и за какво да ги използвате.
РАСТЕНИЯ, КОИТО СА ХРАНАТА НА БЪДЕЩЕТО
Капията е най-често срещаният сорт чушки и се среща в най-различни цветове – зелени, червени, оранжеви. Онези месести едри чушки, които есенно време се пекат и се затварят в буркани, замразяват, използват се за направата на лютеница и кьополу или пък се сушат. Много хора погрешно правят пълнени чушки с камби, но истината е, че вкусният аромат и сладка нотка може да се постигне само с капия.
За разлика от чушките Капия, сортът Сиврия е с много тънка кожа. Не е подходящ за печене, защото се бели много трудно. Можете обаче да го използвате в пресен вариант във всякакви салати или пък да го добавяте към супи. Също така можете от него да си направите и т. нар. пукани чушки.
Камбите са по-месести от сорта Капия и имат кръгла форма. Те се появяват есенно време по пазарите ни и най-добре влизат в състава на различни туршии.