Балканските народи са известни както с лютия си нрав, така и с вкусната си и ароматна кухня. Разбира се, не трябва да пропускаме и хубавия местен алкохол - различни видове ракия, вино и мастика. Но в Гърция пък се пие узо, което е еквивалентът на нашенската мастика.
Какво обаче различава двете анасанови пииета?
Мастиката, произлизаща от остров Хиос, дължи по-острия си вкус на специална добавка - смолата от дървото мастиха. Точно това различава двете напитки.
В България мастиката става популярна през 19 век, когато търговците на вино я внасят от Хиос и Лесбос. Неоспоримо влияние върху популярността ѝ има цар Борис III, който се влюбва в нея.
Вижте още: Каква е разликата между филе „Елена“ и пастърма
Историята на прословутото гръцко узо пък започва през 1856 г. с основаването на първата компания за производство на узо от Никола Кацарос. С течение на времето, това се превръща в най-популярната марка узо в Гърция и света.