Резултатите от проучване, проведено в Китай, със сигурност ще зарадват любителите на бирата. Според изследвания бирата има фантастични съставки с отличен ефект върху човешкото здраве. Казват, че бирата не само прави човека по-щастлив, но и по-здрав, пише "Deutsche Welle."
Вижте още: 4 ежедневни навици, с които скапваме зрението си
Авторите на изследването пишат, че чревният микробиом може да разгражда някои съставки на бирата и по този начин да има положителен ефект върху имунната система. Според тях разградените съставки имат противовъзпалително и антиоксидантно действие, така че вредните метаболитни продукти да ги обезвредят.
Но професор Хелмут Сец, който от десетилетия изследва ефектите на алкохола върху човешкото тяло, не е съгласен с тези твърдения.
Подробният преглед на проучването бързо ще развали настроението на любителите на бирата. А именно изследването е финансирано от Държавната лаборатория по инженерство за биологична ферментация на бира, която е част от пивоварната Tsingtao - една от двете най-големи пивоварни в Китай.
Вижте още: Ето какво се случва с тялото ви, ако ядете всеки ден орехи
Освен това професорът подчертава, че двама от петимата автори на изследването идват от лабораторията на тази пивоварна, така че е възможно да има конфликт на интереси. Поради това професорът се съмнява в обективността на това изследване.
„Разбира се, в бирата има определени съставки, които имат благоприятен ефект върху здравето, например екстракт от хмел“, казва професорът.
Toй посочва още, че окислителният ефект на алкохола е много по-голям от потенциалния положителен ефект на всички останали съставки. Професорът обяснява, че този оксидативен ефект често води до възпаление и увеличава риска от заболявания – от диабет до рак.
"Алкохолът причинява рак точно в дебелото черво. Той се превръща в ацеталдехид в тялото и има токсичен ефект", предупреждава проф. Хелмут Сец
И не само това, според този професор бирата е по-вредна за храносмилателната система от виното.