Вече сме на прага на пролетта, което означава само едно - идва сезонът на зелените салати! И ако сме свикнали към агнешкото, което похапваме на всички пролетни празници, да добавяме зелена салата от марули, то много хора я разнообразяват с рукола или глухарче.
Каква обаче е разликата?
И руколата, и глухарчето си приличат доста на външен вид, дори могат да бъдат объркани от "нетренирано" око. Що се отнася до вкусовите им качества обаче, има разлики.
Вижте още: Каква е разликата между червената, кафявата и зелената леща
1. Руколата е по-люта, докато глухарчето е горчиво.
2. Руколата е по-универсална и се използва за широка гама от ястия - от салати до паста, докато зеленото глухарче изисква по-голяма кулинарна креативност заради горчивия си вкус.
3. И двете растение имат сходна хранителна стойност - витамини А, С и К, но глухарчето се смята, че е по-полезно за черния дроб, подпомага храносмилането, детоксикацията и има диуретичен ефект.
4. Макар да си приличат, идват от различни семейства. Руколата (Eruca vesicaria sativa), известна още като ерука, аругула или рокет, е едногодишно растение от семейство Кръстоцветни, докато глухарчето (Taraxacum officinale) е многогодишно растение, смятано за плевел.