Руколата е фин листен зеленчук. Тя представлява неповторима комбинация от ядков аромат с пикантни нотки и силна свежест на зеленина, което я прави идеална добавка към различни салати.
Най-добре е да се консумира прясна, едро накъсана.
Руколата е богат източник на фито елементи, които противодействат на канцерогенните ефекти на естрогена и по този начин предпазват от рак на простатата, дебелото черво, шийните прешлени, яйчниците. Също така, съдържа съединения, които имат антибактериални и антивирусни свойства.
Фолиевата киселина изобилства (97 мг или 24% на 100 гр), което я прави подходяща за майки в период на зачеване, поради превантивния ефект срещу малформации на плода. Добрата новина е, че вкусната рукола е изключително диетична храна. В 100 грама от растението се съдържат само 26 калории. Редовната консумация на рукола снабдява организма с ценните витамини А и С, които действат и като мощни антиоксиданти, както и витамини от групата В.