Кафето е една от най-обичаните и боготворени напитки в световен мащаб. Приготвя се от печените семена на растението кафе, което е открито в Етиопия и пренесено в арабския свят, а след това и в Италия.
Има няколко метода за приготвяне на кафе. Може да се вари, кисне, разтваря или да се получи под налягане (еспресо). Варенето е традиционният начин за приготвяне на кафе и се постига чрез варене на мляно кафе във вода. Когато в уравнението се добави и прясно мляко обаче, ситуацията става коренно различна. И така, каква е разликата между някои от най-обичаните кофеинови напитки – лате, мока и капучино?
5 НЕПОДОЗИРАНИ ПОЛЗИ ОТ ПИЕНЕТО НА РОМ
Капучиното се състои от еспресо и мляко, като пропорциите са 1/3 кафе, 1/3 мляко и накрая 1/3 пяна. В капучиното млякото се разпенва, което води и до този съвършен въздушен ефект.
Лате е най-слабото и най-силно разреденото кафе. За него се използва еспресо, около 30 мл, и мляко без пяна. Съотношението на кафето и млякото трябва да е 3:1, в полза на млякото.
Мока е по същество лате, приготвено с не много сладък шоколад, покрит със сметана. Това означава, че освен еспресото и млякото на пара, за мока се използва специфичен вид шоколад за допълнителен вкус.