Великден е само след един ден. Почти цял свят празнува, макар и с различни традиции. У нас сме свикнали да се обикаля църквата, а на трапезата да присъстват козунаци и агнешко. Ето какви са обичаите в другите християнски страни.
Голям великденски омлет
Фестивалът на гигантския омлет в Бесиер, Франция, включва повече от 15 000 яйца, които се използват, за да се направи омлет, достатъчно голям, за да нахрани целия площад. Традицията започва с Наполеон Бонапарт, който поискал гигантски омлет, за да нахрани целия си отряд и продължава и до днес благодарение на „Братството на гигантския омлет”.
Летящо хвърчило
На Бермудите традицията включва домашни хвърчила. По-голямата част от тази традиция се провежда на плажа Horseshoe Bay, но много хора пускат хвърчила и от дома си. След това хапват вкусни торти с риба треска и кифлички.
Остерайербаум
Немският Ostereierbaum е малко дърво, което се украсява за Великден с ръчно боядисани яйца. Въпреки че историята зад него е неясна, тази традиция все още се предава от семейство на семейство в продължение на стотици години. Ръчно рисувани дървени или продухани яйца ще украсят нежните клони на дърво като магнолия или череша.
Трули
В някои скандинавски държави децата се обличат като вещици и ходят от врата до врата, събирайки шоколадови яйца от съседите си, носейки китки върбови клонки, украсени с пера. Докато правят това, децата рецитират традиционна рима: „Virvon, varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks; vitsa sulle, palkka mulle!“ (В превод: „Размахвам клонка за свежа и здрава година; клонка за теб, лакомство за мен!“)
Скопио дел Каро
Тази 350-годишна традиция във Флоренция, Италия, е истинско шоу. Чифт волове теглят каруца по улиците на Флоренция и спират пред катедралата. Но тази количка е пълна с фойерверки, които се палят от архиепископа – пиро-шоуто обещава късмет, ако всичко мине по план.