Бялото вино се прави от бяло грозде, което пък е особено богато на антиоксиданти - безценни съединения, внасящи безброй полезни вещества в тялото. Колкото до високото съдържание на антиоксиданти, те действат просто безотказно в борбата и превенцията на множество белодробни заболявания.
Наред с това, бялото грозде е още известно с това, че предпазва от редица ракови заболявания като особено ефективно е действието му срещу рака на гърдата. Умерената консумация на бяло вино стимулира общото здравословно състояние и това на белите дробове.
Поредното предимство, което ще се хареса, особено на привържениците на алкохолните напитки, е това, че бялото вино не причинява махмурлук на следващата сутрин - състояние, което определено е познато на всички ни. Този безценно свойство се дължи на факта, че леката алкохолна напитка е лишена от многообразие от химически съставки - остатъчен продукт от процеса на ферментация. Именно те биват виновни за идентичния аромат и вкус на повечето високоалкохолни питиета.
За разлика от всички тях, бялото вино съдържа още далеч по-ниски нива на канцерогенни съставки, дори в сравнение с червеното вино. Настрана от това, други полезни съставки, открити в бялото вино, са фосфорът, калият и др. В зависимост от предпочитанията си можете да изберете така наречените "по-сухи" вина (с по-ниско съдържание на захар) или по-сладникавите алтернативи- всичко е въпрос на вкус!
Да обобщим кои са основните ползи:
1.Бялото вино е незаменимо средство за отслабване. Може би затова повечето жени пият бяло вино.
2.Бялото вино е полезно за сърдечносъдовата система. Според някои проучвания бялото вино е полезно почти колкото червеното, въпреки че при него, липсват ципите на гроздето, където се съдържат и голяма част от антиоксидантите.
3.Бялото вино ни предпазва от рак.
4.Бялото вино намалява лошия холестерол.