Каква е разликата между най-популярните червени вина


Каква е разликата между най-популярните червени вина
Снимка: iStock/Guliver

Надали има сезон от годината, различен от зимата, в който масово се консумира червено вино. Да не говорим пък за коледните празници, когато алкохолната напитка се лее с литри по всички трапези. И това е съвсем нормално, предвид факта, че червените вина се комбинират чудесно с месни блюда, сирена и всякакви мезета. Но знаете ли какво различава най-разпространените сортове – сира, мерло, пино ноар и каберне? Всяко едно от тях разполага със свой собствен набор от характеристики и именно тези разлики всъщност правят вината толкова специални.

Мерло

Мерлото е по-мекото и гъвкаво вино. Често се описва като сочно с вкус на шоколад и череша. То се счита по-скоро за приятно и „лесно пиещо се“ вино поради тези си характеристики, а в комбинациите, където гроздето е доминиращо, меките плодови вкусове се разкриват още от съвсем младо.

Каберне

Каберне Совиньон от друга страна е по-старият и по-агресивен брат на Мерлото. Гроздето е много по-таниново, което означава, че ще даде на устата ви това усещане за сухота и често се казва, че има силен „гръбнак”. Каберне е грозде, което трябва да зрее по-дълго време, съответно и вината от този сорт се нуждаят от повече време, за да отлежат в бутилката, преди да бъдат отворени, защото младите танини на виното могат да бъдат много агресивни.

Пино Ноар

Пино Ноар е френски сорт грозде, от който се произвеждат вина, които се характеризират като леки и ароматни. Може да се каже, че е претенциозен и дава относително малка реколта, в зависимост от сезонните условия и особеностите на местността. Има много тънък, наситен вкус и аромат. Вината от този благороден сорт се отличават със средно интензивен до интензивен цвят и с аромати на червени, понякога черни горски плодове, гъби и горска шума.

Сира

Сира (или Шираз) се отглежда във всички страни, които се занимават с винарство, но истинският му вкус се ражда във френската долина Рона. Вината от този сорт се характеризират с високи танини, алкохолен градус, богати аромати на боровинки, касис, зрели червени и черни плодове, кожа. Най-подходящо е в комбинация с агнешко ичервени меса като телешко, дивечово, свинско, както и отлежали и пикантни сирена като синьо сирене и гауда.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама