Приготвянето на перфектното тесто за козунак често се оказва истинско предизвикателство дори за най-опитните домакини. Вече ви споделихме кои са най-често срещаните грешки, заради които козунакът никога не става. Днес обаче ще обърнем внимание на тънкостите при приготвянето му.
1. Използвайте микс от животинска и растителна мазнина. Половината от нея се добавя при първоначалното замесване на тестото, а останалата се прибавя постепенно при месенето.
2. На 1 кг брашно се слагат 250 гр захар, като е хубаво захарта да е разтворена в топло мляко.
3. Тестото се меси около 10 минути, а при необходимост се добавя още малко брашно, но не бива да става твърдо. Меси се, докато престане да лепне.4. Маята трябва задължително да втаса предварително с част от млякото, захар и малко брашно. Никога не се добавя сол в първоначалната смес.
5. Задължително е готовото тесто да си удвои обема при втасването. Това може да отнеме от 1 до 3-4 часа. По-бавното втасване дава повече вкус на козунаците.
6. Задължително се меси в топла стая, така че при нужда затоплете предварително помещението, в което ще „действате”.
7. Козунакът трябва да се пече в навлажнена фурна - за целта сложете съд с вода във фурната, предварително загрята на 200 градуса.