Нима има някой, който не обича картофи? Да, знаем, че те влизат в клуба на храните с висок гликемичен индекс и съвсем не помагат за добрата ни форма, но пък са толкова вкусни, питателни, а и могат да се похвалят с витамин С и други полезни вещества. Но за да се запазят всички тези витамини и минерали, разбира се, е важно да готвим картофите правилно. Ето кои са типичните грешки, които всички допускаме при приготвянето им.
1. Не премахваме позеленялата част от тях
В случая това е най-опасната част от картофите. Позеленяването им означава, че в тях се е натрупал соланин. Неговият синтез се активира под въздействието на слънчевата светлина. Най-добре такива картофи да се изхвърлят.
2. Слагаме картофите в незагряла мазнина
Първо загрейте тигана, след това изсипете необходимото количество олио върху нагорещената му повърхност. Изчакайте олиото да се нагорещи достатъчно и едва след това сложете нарязаните картофи.
ТЪНКОСТИ ПРИ ПЕЧЕНЕТО НА АГНЕШКО
3. Не изплакваме нарязаните картофи
Нарязаните картофи трябва да се изплакнат с помощта на гевгир и да се изсушат върху хартиена кърпа, за да се премахне излишното нишесте от тях. Не прескачайте тази процедура. Тя е задължителна при приготвянето на пържени картофи.
4. Винаги белим картофите
Всички най-полезни вещества в картофите са концентрирани в кората им и директно под нея. Белейки ги, ние просто доброволно се отказваме от тях. Освен това, по време на готвене, минералите и витамините под въздействието на висока температура се разграждат много по-бързо, когато картофите са белени.
5. Заливаме ги с гореща вода
Наистина варенето по този начин е по-бързо. Но в случая по-бързо се нагрява повърхността на картофа и докато се нагрее неговата вътрешност, горната му част се напуква.
6. Варене в солена вода
Факт е, че солената вода достига по-бързо до точка на кипене. Но в случая солта трябва да се прибавя единствено след кипването на водата. В противен случай картофите ще поемат твърде много натриев хлорид.
7. Печем картофите заедно с пилето
Ако започнете да печете картофи с пиле, тогава месото ще бъде готово след 30-40 минути, а картофите - сякаш току-що са поставени във фурната. В случая е добре предварително да сварите картофите във вряща вода за 3-5 минути и едва след това да ги добавите към суровото пиле. Така ястието ще се изпече равномерно и двата продукта ще достигнат кулинарна готовност по едно и също време.