5 неща, които не знаете за Рамзес - великият владетел на Египет


5 неща, които не знаете за Рамзес - великият владетел на Египет
Снимка: Viasat History

"Рамзес: Великият владетел на Египет", документална поредица от шест части, чиято премиера е по Viasat History на 7 октомври от 21:00 часа, ще проследи бурния живот на легендата, ще покаже човека зад мита, който по-късно се превръща в карикатура на собствената си пропаганда.

Ето някои интересни факти за Рамзес Велики, които може би не сте знаели.

1. Той не е трябвало да бъде следващия фараон

Баща му Сети става владетел на Египет, когато Рамзес, кръстен на дядо си, е на пет години. Но Рамзес не бил следващият по линия на наследство на трона: има по-голям брат, най-големият син на фараона. По неизвестни причини, обаче – брат му умира на 14-годишна възраст. След това фокусът се измества към Рамзес, който тогава (само на 10 години!) е подготвян за капитан на армията.

По-късно Сети дава на сина си специален статут на регент. Осигурен му е луксозно дом и харем, получава обширно военно обучение и също така придружава баща си в битките, които води, за да може да натрупа опит в управлението и воденето на война. Той е само на 25 години, когато става следващия фараон.

2. Твърди, че е спечелил една от най-старите битки в историята, но враговете му са на друго мнение

Рамзес е само на 30 години, когато води битката при Кадеш срещу хетите, в която води армия от 20 000 войници и 5 000 колесници срещу могъщата хетска армия. Войските на Рамзес почти са нападнати от засада, когато им е дадена фалшива информация за местоположението на врага, но въпреки че е хванат неподготвен, Рамзес удържа позициите си.

В двудневната битка и двете страни претърпяват огромни загуби и въпреки че изходът от битката е неубедителен, както Рамзес, така и хетите обявяват това за голяма своя победа. Рамзес записва събитието в почти всички свои храмове, като заявява, че е решил изхода от битката чрез своя героизъм, докато хетските записи твърдят, че египтяните е трябвало да се оттеглят...

3. Царица Нефертари е любовта на живота му

Според записите Рамзес е имал над 200 съпруги и наложници, но любимата му е първата му съпруга, Нефертари, за която се жени като принц. Малко се знае за нейния произход, но вероятно е била от знатно семейство. Тя е майка на първородния син на Рамзес и често го придружава в битки - включително в битката при Кадеш, след което води дипломатическа кореспонденция със съпругата на хетския цар.

Тя е единствената съпруга на Рамзес, наричана "царска съпруга". Умира сравнително млада, но според записите е родила шест деца на фараона. След смъртта ѝ фараонът построява грандиозна гробница в нейна чест, пълна с красиви резби и нейни изображения. Днес тази гробница – разположена в Долината на цариците – е един от най-известните архитектурни паметници на египетската цивилизация.

4. Има над 100 деца

По време на своето 67-годишно управление Рамзес има не само много жени и наложници, но и много деца. Според някои оценки, повече от 100. Смята се, че е живял 90 години и е надживял няколко от своите синове и дъщери. Неговият непосредствен наследник дори не е първият му син, а третият (в крайна сметка на трона го наследява 13-ият му син). Потомците на Рамзес управляват Египет поколения наред и затвърждават мястото на неговата династия в историята.

5. Смята се, че е споменат в Библията

Според Библията Мойсей помолил много известен фараон да освободи народа му и доста историци смятат, че този фараон е бил Рамзес. Наистина, Библията споменава единствено името на Рамзес сред фараоните, но изглежда не като владетел, а по-скоро, за да бъдем точни, като място – "земята на Рамзес".

Тези пасажи предполагат, че Рамзес Велики е фараонът от "Изход", но трябва да се отбележи, че 9 други фараони също са били наричани Рамзес, макар никой от тях не е толкова известен. Същевременно, обаче, според някои записи Мойсей е живял 200 години преди Рамзес, така че може да става въпрос само за преплитащи се легенди.

Рамзес е бил легендарен фараон, безспорно. Той подписва първия мирен договор, по време на неговото управление икономиката и архитектурата в Египет просперират, много от сградите, построени при царуването му, са революционни и все още са сред най-посещаваните туристически обекти в Египет и до днес.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама