Жените, които се хранят здравословно преди и по време на бременността си, могат да намалят риска от развиване на сърдечни болести при техните деца.
Това показва американско изследване на 19 000 жени, които са били попитани за начина им на хранене по време на бременността и година преди това, пише Би Би Си.
Здравословното хранене включва достатъчно риба, плодове, зеленчуци и ядки.
Според проучването половината от жените са родили деца със сърдечни проблеми, а другата поливана не. Когато учените са сравнили режимите на хранене на майките от двете групи, са установили, че по-здравословните диети се свързват с по-малък шанс от развиването на сърдечни болести.
Първите 25% от жените с най-здравословен начин на хранене имат по-малък риск от раждане на дете с проблеми на сърцето в сравнение с тези от долните 25 на сто, дори и да са пушили.
В повечето случаи здравословните проблеми на бебетата се образуват по време на началните стадии на развитие на фетуса. Въпреки това някои сърдечни заболявания са вследствие на генетични дефекти.
Източник: БГНЕС