Да, витамин К със сигурност не е първият витамин, за който ще се сетим. Но това в никакъв случай не бива да е причина да го пренебрегваме...
Витамин К е в основата на производството в човешкия организъм на 4 от 13-те протеина, необходими за съсирване на кръвта.
Витамин К получава името си от немския език – от описателното му название – витаминът, необходим за кръвосъсирването (Koagulationsvitamin). По-късно е установено, че той по всяка вероятност има значение и за здравината на костите и предпазва от остеопороза.
Витамин К е от групата на мастноразтворимите витамини. Затова и организмът го складира в мастните тъкани и черния дроб. Количествата, от които се нуждаем, на пръв поглед са много малки, но са напълно достатъчни за функционирането на тялото.
Недостигът на витамин К е рядък. Отчасти това се дължи не само на факта, че можем да си го набавяме от доста храни, но и защото човешкият организъм може да го произвежда, използвайки някои бактерии. При прием на някои антибиотици (най-вече продължително време) те унищожават тези бактерии и това води до недостиг на витамин К.
Недостатъчното количество витамин К може да доведе до значителни кръвоизливи, които обикновено започват от носа и ушите. Други причини за недостиг на витамина могат да са:
• Различни състояния, които водят до неспособност да тялото да абсорбира достатъчно витамин К – например заболяване на жлъчката, цистична фиброза, стомашни заболявания, болест на Крон;
• Болести на черния дроб;
• Прием на лекарства, разреждащи кръвта и забавящи съсирването й – например варфарин;
• Продължителна хемодиализа;
• Сериозни изгаряния.
Други състояния, на които недостигът на витамин К влияе, са:
• Силни кръвоизливи: недостигът на витамина, особено в черния дроб, бързо предизвиква кръвоизливи, които, ако не бъдат взети навременни мерки, могат да станат обилни и животозастрашаващи.
В някои страни всички новородени получават витамин К (чрез инжекция) – за да се намали риска от евентуални кръвоизливи, особено в мозъка. Бебета се раждат без чревна флора, т.е. без бактериите, които дават възможност на организма да произвежда витамин К. В повечето случаи те не получават достатъчно от него и чрез майчината кърма.
Най-голям е рискът при новородените преди термина и при тези, чиито майки е трябвало да приемат лекарства за задържане по време на бременността. На последните най-често се предписва прием на витамин К около 2 седмици преди раждането.
• Остеопороза: витамин К е необходим, за да може калцият да изгражда костна тъкан. Затова и се смята, че неговото достатъчно количество намалява риска от остеопороза. Все пак има някои изследвания, чиито резултати не потвърждават участието на витамин К в костната плътност.
Според някои наблюдения за нивото на витамин К е важно да се следи при активните спортисти – особено в спортовете, свързани с голямо натоварване на костната система.
Храни – източници на витамин К:
Тестовете показват, че средно само при 1 от 4 души организмът не произвежда достатъчно витамин К. Разбира се, във всички случаи включването на храни, съдържащи значителни количества от витамина е препоръчително – данните сочат, че в противен случай случаите на недостиг на витамин К са по-чести.
Сред храните, които ни дават възможност да си осигурим добър външен източник на витамин К са:
• черен дроб;
• зелени листни зеленчуци – особено зеле, броколи, спанак, салата (техният зелен цвят се определя от хлорофила, който осигурява и самият витамин);
• зелен чай.
Доста подправки и билки съдържат големи количества витамин К: босилек, градински чай, мащерка, магданоз, кориандър, майорана, риган.
Като правило замразяването на храните разрушава витамин К, високата температура (при готвене) – не. При изсушаването на повечето билки и подправки не се губи много от съдържанието на витамин К.
Препоръчителни дози витамин К:
Практиката е утвърдила адекватната дневна доза, както следва:
- Педиатрична:
• 0-6 месеца – 2 mcg (микрограма!)
• 7 - 12 месеца: 2,5 mcg
• Деца от 1 до 3 години: 30 mcg
• Деца от 4 до 8 години: 55 mcg
• Деца от 9 до 13 години: 60 mcg
• 14 - 18 години: 75 mcg
- За възрастни:
• Мъже над 19 години: 120 mcg
• Жени над 19: 90 mcg
• Бременни и кърмачки на 14 до 18 години: 75 mcg
• Бременни и кърмачки над 19: 90 mcg.
Източник: zdrave.bg