Великденските пости започват днес, 23 февруари, и ще продължат до Великден, 12 април.
Великият пост е установен в памет на 40-дневния пост на Исус Христос, за да могат в това време християните да се покаят и очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят достойно за посрещане на най-великия християнски празник - Възкресение Христово.
По време на постите се забранява употребата на храни с животински произход (месо, мляко, яйца, сирене). През целия пост риба се разрешава два пъти - на Благовещение 25 март, (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница (Цветница).
Разрешени са плодовете, зеленчуците, зърнените култури и растителните продукти.
Първа седмица:
От понеделник до събота включително - строг пост (растителна храна без олио и вино).
В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.
Втора седмица:
Сряда и петък - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино. На Благовещение се разрешава и риба.
Трета седмица (Кръстопоклонна):
От понеделник до петък включително - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино.
Четвърта седмица - както втората
Пета седмица - както втората
Шеста седмица - както втората
В събота (Връбница) - риба, хайвер или други безгръбначни животни.
Страстна седмица:
От понеделник до събота включително - строг пост.
Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.
От пости са освободени болни хора, бременни и кърмещи жени, както и малки деца, а за други се допуска облекчен режим.